Danas na pčelinjaku - kupina

Danas na pčelinjaku - kupina

Danas na pčelinjaku

Jadna je sezona kada se oslanjamo i na kupinu.

Treći je tjedan vrlo nepovoljnog vremena za pčelinje zajednice. Malo je bagremovog meda kojeg su imale kratku priliku prikupiti, a dobrim je dijelom i potrošeno za održavanje života zajednice kroz proteklih 3 tjedna kiša pa je podosta pčelara koji nisu niti vrcali bagremov med. Oni koji su i smanjili zalihe u zajednicama već ih prihranjuju. Na to smo upozoravali proteklih dana osobito kod mladih novoformiranih zajednica. Raditi na pčelinjaku izrazito je zahtjevno glede pojave grabeži i zalijetanja tuđica.

U okolišu je gladno razdoblje. Nakon čestih i višednevnih kiša rijetke su biljne vrste koje su cvatnjom dale koju kapljicu nektara i peluda. I sva vegetacija već kasni s fenofazama. Normalnih godina do kraja svibnja bilo je izvrcati bagremov med da ga ne oboji crvenkast nektar iz kupinovog cvijeta, a ove godine eto kupina stidljivo počima cvatnjom tek krajem prve dekade lipnja. U ovo vrijeme već su bili ocvali i vinogradi pa su vinogradari otpočimali svoju brojalicu do berbe, a što je njihovo 'mjerno područje'.

Pokazuju se napokon i prvi cvjetovi lipe po gradskim parkovima.

Nepovoljno vrijeme uzrokom je siromašne tihe paše koja je pčeli sada na raspolaganju. U cvatnji je kalina i prvi cvjetovi kupine. Bilježimo i promjenu boje krošanja kestena pa bi onaj najraniji mogao započeti cvatnjom početkom slijedećeg tjedna. Nastavi li ovako promjenjivo i kišno vrijeme izgubiti ćemo i ovu pašu.

Rojevni je nagon izrazit. Predvidivo na ove uvjete pa ga treba i pozitivno iskoristiti za obnovu zajednica, formiranje nukleusa i preglede mogućih izrojenih zajednica. Iskoristi je vrijeme za pripremu neke bolje pčelarske godine. Ova je zaslužila ocjenu: užasna.

Seleći pčelari vrše administrativne i tehničke radnje za veliku seobu na Banovinu, a oni koji ostaju i dalje se pomalo glože oko oskudnih ispasišta.

Kako su klimatske promjene dovele do ovih čestih ekstremnih amplituda u vidu suša-višak kiša, hladnoće-vrućine dati je genetičarima zadatak da pčelu križaju s ovcama. Tada bi dobili genetski modificiran organizam da može pasti i nektar i sijeno i ovu silnu zelenu travu.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.