Danas na pčelinjaku - suncokret 2012

 Danas na pčelinjaku - suncokret 2012

Zaslužio je i suncokret doći na naslovnicu. Ovih je dana paša na njemu jedina s pozitivnim predznakom. U Požeškoj kotlini uzgoj suncokreta ima dugu tradiciju, ali u odnosu na druge tradicionalne kulture, kao, žitarice i kukuruz još ne zauzima značajnije površine. Za pčelare je još važnije da li se koriste sorte koje značajnije mede. Do sada se u to i nismo uvjerili, osobito ako se unosi uspoređuju s baranjskim ili istočnoslavonskim. Zato su mnogi naši seleći pčelari potražili bolje paše na đakovačkim, vukovarskim i baranjskim poljima.

Ono što treba istaći je odlična suradnja s agronomskim tvrtkama koje su posijale sjemenski suncokret. Znajući važnost pčela u križanom oprašivanju 'naručili' su oko 1 000 košnica s pčelama za obavljanje ove radnje. Uredno su se ispunili ugovori o ovom zadatku pa su povjerenici izvršili i korektan raspored da svaki zainteresiran pčelar može dio svojih zajednica doseliti na ovaj suncokret. Poljoprivredni tehnolog stručno nadzire proces oprašivanja i određuje vrijeme do kada se pčele imaju zadržati na ovim tablama. Slijedi i novčana naknada od 100 kn po zajednici. Kada bi bilo i pet puta više ovih površina požeški bi pčelari uspjeli sa svojim pčelcima odraditi ove površine.

Na onim pčelinjacima kojima paša suncokreta nije dostupna je uz ove vručine vrlo nepovoljno stanje. Tiha paša je nedostatna za život zajednice i troše se zalihe, a tamo gdje ih nema ( nove zajednice ili rojevi ) već su nužne prihrane pogačama ili šećernim sirupom. Potrošnja vode je velika i redovito popunjavajte pojilice.

DK, 8. i 12.srpnja 2012.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.