Ferragosto

Ferragosto

Ferragosto

Na nedavnom pčelarskom okupljanju u Baranji reče na kraju jedan iskusni pčelar: „Idemo doma razbuditi pčele, ništa ne rade!“. Paklene temperature su dovele zajednice u stanje jadne paše, tek jutrom ponešto peludi, predvečer slabi pročisni izlet, a ostatak dana čuvaju leto. Čak ni na pojilici nema mnogo pčele.

Velika Gospa prođe i vrijeme je stvaranja zimske pčele. Do sada smo ih očistili od varoe, obavili rotacije plodišta, uklonili viškove nastavaka, smanjili najezdu stršljena i osa. Preostalo je raditi na stvaranju zimske zalihe. Već poticajno prihranjivanje dati će novu živost pčelinjaku. Pripaziti je da se zajednica ne drži dugo otvorenom. Ako radite izjednačavanje zajednica mednim okvirima učinite to rano jutrom ili kasno poslijepodne. Napokon, ide i hladnije vrijeme pa to ostavite za to razdoblje.

Iskustvo pčelara pokazalo je da zimsku prihranu treba rasporediti do polovice rujna. Za to vrijeme je potrebno suziti leta i postaviti češljeve. Šećerni sirup dodavati isključivo pred večer, pozorno, ne prolijevajući izvan hranilice.

Da vam ne bude dosadno, ako to niste učinili do sada, pretopite vosak sa starih okvira, a one mlađe okvire zaštitite od moljca, preporučujem već isprobanim biološkim sredstvom.

Onaj dio pčelara koji je u srpnju i dijelom u kolovozu radio izolaciju matice i tretman oksalnom kiselinom sada može uživati u brzom razvoju novog legla i prvih generacija nove pčele očišćene od varoe. Za trajanja izolacije nastale su znatne zalihe peludi i meda pa je potrebno samo slabije poticajno prihranjivanje. Računajmo i na reinvaziju varoe pa ćemo nastupom stanja zajednice bez legla ponoviti čišćenje oksalnom kiselinom.

Dijelim s vama današnje fotke mladog legla nakon izolacije matice.

Davorin Krakar

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.