Tihe ljetne paše ili gladovanje

Tihe ljetne paše ili gladovanje

Ljetne paše ili gladovanje

U najvećem dijelu hrvatskih predjela ljeto donosi oskudne uvjete za pčelarenje. Srpanj i kolovoz su mjeseci tzv. tihe paša, a samo će se na nekoliko ovih paša naći prinosa i za pčelara. To su ponajprije paše na suncokretu, zlatošipki, planinskim livadama,vrijesku i medunu jele i smreke te na hrastu sladunu.

Ovih dana temperature se penju na vrtoglave brojke, a istovremeno suša odnosi i posljednje zalihe vode u tlu. Pokošeni travnjaci su bez zelene boje i cvijeta. Čak je i porast ambrozije stao. Već i šumski vodotoci presušuju.

Jedan od jasnih pokazatelja suše je orah. Na ovakovim žegama padne turgor u krošnji i pa se poklopi list kao da je uvenio. Velecvjetna lipa ponašati će se slično , i vruć povjetarac okrenuti će njen list na svoju srebrnastu stranu što ćete i izdaleka prepoznati. Zato joj narod i dodjeli ime - srebrnolisna.

Pčele koji nisu na dohvat suncokreta ili neke šumske paše ovih dana obilato troše ostavljene im zalihe, a ponegdje su zalihu i počistili. U stadiju su gladovanja. Slabije se peludne paše još nešto i pronađe, ali nektarne ne. Vrijeme im je za pomoći prihranom dok se ne pojavi nešto tihe paše nakon poželjnog kišnog razdoblja. Provjerite zalihe meda u zajednicama. Od cvatnje lipe pčele su samo trošile zalihe. Nemojte se iznenaditi kada utvrdite da su i bagremovi vijenci u plodištima potrošeni.

Na hrastu sladunu je ove godine još uvijek vrlo slaba paša, ali ipak sa pozitivnim dnevnim saldom, i što je bitno , stanje zajednica je izvrsno. Tek nešto izbačenih trutova, a na letu je živo.

Na gornjoj snimci prikazano je medenje sladuna. Teško je za pronaći granu hrasta na kojoj je ovako izdašno.

DK, 15.srpnja 2011.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.