Jesenski radovi

 Jesenski radovi

JESENSKI RADOVI NA PČELINJAKU

Grabež, ose, stršeni, suša, voda, miševi, mravi, varoa, moljci i izolacije…

Zadnjim danima rujna i početkom listopada ne završavaju se obveze pčelara na njezi svojih pčelaca. Najveći broj pčelara je već izvadio sredstvo za zaštitu od varoe, kao i dovršio prihranu za zimske zalihe. Svaka kasna prihrana je sada zakasnila.

No da li smo svi uopće pomogli zajednicama u uništavanju varoe? Na ovo pitanje potaklo me nekoliko malih rojeva koje sam ovih dana zatekao na pčelinjaku. Pregledom njihovih pčela 'obradovao' me njihov izgled. Pčele su pune varoe, a što je zasigurno i bio razlog napuštanja matičnog pčelinjaka ( Hvala sused, Bog ti pomogao u proljeće !). Kao da su došle potražiti pomoć kod drugog pčelara. Jednako tako, grabež s tuđih pčelinjaka je česta pojava u jesen pa se sa zaraženih pčelinjaka prenosi i njihova varoa. Na sreću novog se legla gotovo više i ne može naći pa će slijedeće čišćenje oksalnom kiselinom još djelotvorno počistiti novopridošlu varou.

U vinogradima su još berbe grožđa pa je to još i jedini izvor paše, a peludna je paša siromašna kao rijetko koje jeseni. Na ovoj suši utihlo je sve bilje. Ono malo peludi još se nađe na mrazovcu, zečini, vodopiji ili na 'partizanki' (ambroziji).

Pojilice su još vrlo posjećene i treba ih održavati jer je to i jedini izvor vode u ovoj suši. Ali i kod grabeži pčela je često na vodi!

Osa i stršena posebno je bogata ova godina. U zamkama od pet-ambalaže naći je na kilograme ovih insekata. Najbolji je recept je u rijetku šećernu otopinu dodati pasiranu trulu krušku koje miris odlično privlači stršene i ose. Do mrazeva držite ih i obnavljajte.

S prvim kišama i oranjima ranije obranih kukuruzišta započeti će i najezde miševa i voluharica. Češljevi na letima dobra su zaštita, a kako je za već hladnijih noći pčela u klupku, miševi će noću neometano progrizati podnice. Najbolje je postaviti im otrovne aromatizirane mamke zaštićene, u praznoj konzervi ili u kratkim ( do 30 cm) cijevima od plastike, jasno izvan košnica, kako ne bi stradale i ptice. Od kada je sredstvo nabavljeno za varou bilo u zajednicama nestali su i mravi.

Okviri s vrcanim saćem, ako do sada već nisu domom moljaca, još će to postati. Najbolja je zaštita pospremiti ih u njima nedostupan prostor u kojem se zapali sumporni listić. Većina pčelara ove okvire čuva u nastavcima, gdje je stavljeno 6-7 okvira ( prorijeđeno) ili su svaki drugi okvir neiskorištene satne osnove, a moguće i prazni okviri iz sunčanog topionika. Dobro se pokazalo specijalno sredstvo protiv moljaca koje se nabavlja u pčelarskim trgovinama, a jednako tako i koncentrirana octena kiselina. Lako je ispariva, dezinficira saće protiv nozemoze, samo je po nekoliko puta treba dosipavati, sve dok ne zahladi. Preporuča se jednom u 14 dana presložiti odložene nastavke i provjeriti stanje okvira.

U toplom kućnom prostoru moljac radi cijelu zimu.

Uskoro će i hladnoće. Ako vam u poklopcu košnice nije stalno stiroporna ploča pripremite ih za postavljanje pa nakon tretmana oksalnom kiselinom i postavite je. Mnogi pčelari koriste novinski papir ili kartonsku ambalažu za izolaciju no papir je sklon navlažiti se i tada nije dobar izolator.

Dodano 3.listopada: Još do kraja tjedna su predviđene noćne temperature i iznad 10°C, a nakon petka već padaju na graničnu vrijednost optimalne temperature za tretman oksalnom kiselinom ( iznad +5°C ). Pametno bi to bilo učiniti ovih dana u predvečernjim satima. Naputak je priložen uz pakiranje i ne povećavajte koncentraciju kiseline da vam ne strada matica.

I to bi bilo to za ovu godinu. Pustite pčelce na miru da odmore, do Božića. Onda im možete dodati šećernomedne pogače s dodatkom joda, kao preventivu od nozemoze. Pčela ih nerado prima zbog mirisa joda, ali kasnije tijekom zime je potroši.

Odmorite i vi odlaskom na česte pčelarske manifestacije koje se održavaju ovih dana, posebno do Osijeka na Dane meda u Hrvatskoj. Od četverodnevnog programa bar izaberite nedjelju za poslušati koje poučno predavanje.

DK,28.rujna 2011.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.