Kad orasi poklope listove

Kad orasi poklope listove

Kad orasi poklope listove

Dok se sezona pčelinjih paša pomalo primiče kraju, nakon svibanjske vrlodobre paše bagrema, lipanjske solidne paše lipe i kestena, sredinom srpnja podigle su se temperature i do 35°C u hladu. Vegetacija je u sprezi s mikrofaunom hranidbenog lanca ponudila sve češću pojavu tzv. medne rose. Još prije selidbi na suncokret na vagama se dnevno našlo i do 2 kg 'nekog crnog meda' koji je vrlo brzo počeo i kristalizirati u saću. Pokušaj vrcanja lipe i kestena otežalih okvira, s tek malo polopljenog meda i pored visokih temperatura bio je prava mora za vrcaljke i mlade okvire.

Pčela je pokupila mednu rosu lipe, kestena, hrasta kitnjaka, hrasta sladuna, divlje trešnje, vrbe te pomiješala s medom lipe i kestena i niza nektara s ljetnih cvjetnica. Dobili smo nastavak izvrsnog meda kojeg će biti problem deklarirati . Prema peludnoj analizi to će zasigurno biti kesten, a analizom električne provodljivosti nektarnog meda doći ćemo na granicu.

Pčelari pod Krndijom su prvo vrcanje dobili medun od medne rose sladuna koji je u potpunosti sličan po okusu i aromi na standardan medun sladuna. U Poljadijskom dijelu i uz Babju goru medun je jednako taman, ali ima izvrstan 'karamelast' okus kao rezultat miješanog meduna s više vrsta, posebno s hrasta kitnjaka.

Zanimljivost jesu podaci unosa na vagi u samom gradu Požega, kod Damira. Tu su i dnevni prinosi standardno bili najviši. Obilje lipe u gradu i obroncima povrh njega dali su dobru pašu nektara, ali i medne rose od lipove zelene uši. Dodati je tu i burnu cvatnju pajasena kojeg su gradski parkovi puni. Za vješte organoleptičke ocjenjivače zasigurno izazovne kombinacije.

u_i_medna_rosa_na_lipi_640Uši i medna rosa na listu malolisne lipe (Photo by DK 18.lipanj 2015.)

Zamedio je zatim sladun iz onih svojih tipičnih izvora, Kutjevčani kažu, 'zakuhao' je na ovoj omari. Kako nam kažu prognoze, mogala bi paša i potrajati mada je do sada već dao bar nastavak izvrsnog meduna.

Cvatnja suncokreta i paša na njemu je u tijeku. Promjenjivog je efekta, ali će i s ovih pola ili kilu i pola zadovoljiti pčelare koji su odselili na njega.

Slijedi nam i zlatošipla, ako bude dobila nešto oborina u ovoj suši. Za sada procvala može odmah u herbarij, dakle, čeka kišu.

Do kraja srpnja je vrijeme početka zaštite protiv varoe. Prilagodite tretmane i već za prvog osvježenja čistite varou, pregledajte zalihe, pomozite mladim zajednicama i prihranom uz pozornost na grabež. Provjerite stanje legla na sumnju zaraze . Održavajte pojilice pune vodom.

Kad orasi pokope listove, i bez termometra ili uključene klime u vozilu biti je siguran da je vraški toplo. Posjetite li pčelinjak u sumrak će vas pčele dočekati u bradama izvan košnice. Uz vlastito zdravlje, ne zaboravite na njih.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.