Kolovoz 2014.

 Kolovoz 2014.

Kolovoz

Hrvati mu dadoše ime po vremenu kada se prašnjavim poljskim putevima izvozi ljetina iz polja. Živi bili pa to i doživjeli jer sada su se ti putevi pretvorili u kaljuže i blato. Kao dijete ga pamtim da se tim putevima ugodno hodalo bosih nogu dok smo prilazili Orljavi i po djetelini skupljali skakavce za pecanje klenova, onako s doručkom u jednoj ruci s namazanim kruhom od svježeg šljivinog pekmeza, podebelog namaza preko 'gezinog' dvokilaša, a pod pazuhom je bio zataknut bambusov ribički štap s pozorno izrađenim lakim čepom. Desna je ruka bila slobodna za hvatanje skakavaca kojima smo odmah uklonili par nogu za skakanje te spremili u metalnu kutiju od dijabola, izbušenog poklopca da skakavci prežive vrućinu. Kutija je bila redovito zataknuta pod gumom od kupaćih gaćica.

Svako malo smo pritom nagazili na pčelu jer je u blizini bilo pčelinjaka kao redovitog sadržaja svakog 'trećeg' dvorišta, jasno od pletara pod strehom. Prave košnice AŽ izvedbe imali su u blizini samo lugar zvan Pop i moj ujak Vlastelić. Prijalo je što prije smočiti noge u Orljavi i na kojem oblutku češati ubodeno mjesto.

Ode klima v riti, rekli bi Zagorci. Mnogi će mladi pčelari i odustati, posebice oni željni brze zarade na medu. Srećom je šećer povoljne cijene pa se zajednicama moglo pomoći prihranom, a i prečesto pokošena bijela djetelina je već treći dan ponovo cvala i medila. Cijeli srpanj bila je izvorom preživljavanja pčelcima i uz pomoć metvice, komorača, divlje mrkve, kokotca, kojekakvih grahorica, lucerne, cikorije,kukuruzne peludi, abdovine i ciganskog perja dalo se zadržati zajednice u top formi, a uz redovitu prihranu i razviti nukleuse s novim maticama.

Kraj srpnja i početak kolovoza za najupornije seleće pčelare je vrijeme paše suncokreta, tamo gdje se sije vrstama sjemena koje će dati cvijetove koji će i mediti. Ostali će biti zadovoljni cvatnjom zlatošipke i bundeve koja se srećom sve više uzgaja. Ove je godine zlatošipka je spremna dobro zamediti onih dana kada ne padaju kiše i prigrije kolovoška sparina, a tlo je natopljeno vodom.

U zajednice je stavljeno sredstvo protiv varoe pa je bilo odabrati svoja testna društva, provjeravati i zapisati broj otpalih varoa prema naputku. Srećom, samo na rijetkim društvima je značajan pad.

Kolovoz je vrijeme najlakšeg ustanovljavanja nazočenja američke gnjiloće, ali i širenja iste zbog povećane posjećenosti pčelama iz jačih zajednica svog ili susjednovog pčelinjaka. Parlamentarno smo se još prije dvije godine dogovorili i odlučili u Požeštini iskorjeniti ovu opaku boleštinu. Nekoliko je točaka zaraze već i službeno potvrđeno i pod veterinarskim je nadzorom, a za pozdraviti je slučajeve gdje su pčelari i sami prijavili zarazu na svojim pčelinjacima. To se tako radi i tako se smanjuje broj potencijalnih izvora. Ne zaboravimo podsjetiti susjeda da provjeri svoje zajednice, pomoći u pregledu neiskusnom ili starijem pčelaru slabijeg zdravlja. Na taj način čuvamo svoj pčelinjak. Savjetujte se i s nadležnim veterinarom jer on ima pregled nad situacijom u cijeloj kotlini. U prijedlog strategije razvoja županije za područje pčelarstva smo između ostalog dali i prijedlog djelatnih aktivnosti u iskorjenjavanju gnjiloće legla.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.