Lipanjske dvojbe

Lipanjske dvojbe

Lipanjske dvojbe

Još se pčelari nisu odmorili od poslova vrcanja bagremove paše, a još i nisu svi to učinili. Ovih je dana dvojba: kuda i na što seliti pčelu. Promjenjivo vrijeme zadnjih 8 dana pokolebalo je one pčelare koji sele na amorfu. I prošle godine se okišalo za ove paše i nastupio zatim vrlo jak suncožar koji je brzo uništio preostaliu cvatnju.Prođoh jučer Posavinom pa uočih da je amorfa u najboljoj cvatnji, ali poslijepodne prođoh i kroz 4 lokalna pljuska od Zagreba do Požege. Priča se među pčelarima da je amorfa smrzla od zadnjih mrazeva, ali po bujnosti cvatnje to nisam primijetio.

Nakon burne bagremove paše nastupilo je tiše razdoblje i oporavak zajednice. Prije nekoliko dana započela je cvatnja malolisne lipe, u gradskim parkovima i u vinogradima. Niti njoj ne odgovaraju prečesti pljuskovi , a jednako takovo vrijeme najavljuje se za cijeli ovaj tjedan. Iskoristiti je vrijeme za ostale poslove na pčelinjaku.

Ponajprije je utvrditi stanje izrojenih zajednica i po potrebi iz prirediti za prestanak rojidbenog nagona. Matica iz uzgoja je dovoljno na tržištu pa je prilika formirati nove zajednice za slijedeću godinu. Nakon vrcanja bagremovog meda bar s izgrađenim okvirima nema oskudice.Sada je i optimalno vrijeme učiniti i poneki paketni roj pčela za prijatelja ili za tržište. Zajednice sada imaju i nepotrebno velik broj pčela pa ako nije uklonjena pregrada ventilirajuće podnice uveče u bradama vise izvan košnice.

U punoj je cvatnji kupina, malina i bijela djetelina, a cvatnja vinograda je u kulminaciji.

Nad Opatijom je procvao kesten, a na kontinentu mu još treba bar 8 dana. Do tada, po testnim zajednicama na vagama, uočiti je jedva održavanje težina zajednica na istoj težini. Selećim pčelarima je nadati se da će kišno, sparno i toplo razdoblje proći do pune paše lipe i kestena, a oni koji su već na amorfi da će bar prijepodnevni zastoj pljuskova biti dovoljan za pozitivan saldo paše. U svakom slučaju, prekinuta je dugotrajna suša pa će i vegetacija biti izdašnija za tihu pašu.

DK, 6.lipnja,2011.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.