MRAZ

MRAZ

Mraz!

Na povratku s pčelinjaka nisam mogao odoljeti kasnopodnevnom suncu i jasnoći krajolika koju stvori pojačan sjeverac, pa popnem se do Sokolovca nad Požegom zabilježiti to i kamerom. Svake godine baš ovdje na Velikom Kamenu prvi procvate bagrem. Prošetam do zastave što jasno pokazuje smjer vjetra i u kadar uhvatim i prvi bagremov cvijet, ali i polja uljene repice u još dobroj cvatnji. Jalovih nekoliko ovih hladnih dana, a što će nam tek donijeti jutro ?

Nazove me jutros Zdenko iz Lipika pa se potvali dobrim mrazom, a bilo ga je i u Daruvaru gdje je Vitomirova vaga zabilježila 0,1°C. Poslušam prognozu u središnjem dnevniku kad ona najavljuje još bolji mraz za petak u jutro. Da li će se ponoviti protekla godina i opet nam uništiti bagremovu pašu ? Očekuju se temperature od 0 stupnjeva.

Cvijet biljke je generativni organ i izrazito je osjetljiv i nježan. List ili mladi zeleni izbojak će izdržati i do -4 stupnjeva da mu mraz neće oštetiti tkivo, ali cvijet će biti uništen. Da li će stradati preostali cvijet repice i ovaj prvi bagrem uvjeriti ćemo se već do vikenda.

A nije samo ovo bilje izloženo oštećenju od mraza. Dobro je potjerala i vinova loza i već se i na njoj vide mladi cvatovi. Nadajmo se da je to sve što će nam vrijeme donijeti. Najveći dio bagremovih šuma još uvijek nije procvao. To nam još ostavlja nadu uz najavljen postepen porast temperature tijekom slijedećeg vikenda i tjedna. Upravo dovoljno da dozori med repice i da ga se ukloni iz zajednica.

DK 5.svibnja 2011.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.