Njega zajednica II

 Njega zajednica II

Njega zajednica

Kišno razdoblje u protekla 3 tjedna pokrenilo ranije spaljenu vegetaciju na ranijim visokim temperaturama. Dobro natopljeno tlo i oblačni dani oživjeli su bilje ljetnih tihih paša pa je na pčelinjacima već življe. Tamo gdje nije bilo suncokreta ili meduna pčelci su izgubili 5-8 kg zaliha. Značajno su se smanjile zajednice i već se ponegdje vršila prihrana.

Peludi i ponešto nektara nađe se na bijeloj djetelini, gospinoj travi, divljoj mrkvi, zlatošipki, grahoru, metvici, cikoriji, konjogrizu, slaku, kokotcu, ukrasnom bilju i grmovima, krastavcu...

Tamo gdje unos nije dostatan za obnovu mednih vijenaca započeti je s prihranom. Prilika je to pročistiti zajednice i od nozemoze već provjerenim alternativnim pripravkom iz Varaždina. Pčelari su puni 'aksioma' pa je jedan od njih baranjski : godina bez komaraca - jaka zaraza nozemozom !

Prije 14-tak dana dostavljen je pčelarima lijek protiv varoze i dobro bi bilo što prije staviti ga u zajednice, tko to još nije učinio. Svi pčelari koji nisu na pašama koje će još vrcati mogu postaviti trake u plodišta. Ljekovito sredstvo ima produženo djelovanje od 5 tjedana pa je zbog mogućeg prijenosa nametnika zalijetanjem pčela u druge zajednice bitno da je što duži period sredstvo baš u svim susjednim pčelinjacima.

Napokon, u plodištu pčelari nisu ni bili od početka svibnja pa je ovo dobra prilika provjeriti nisu li vam pčelci 'pokupili' gdje američke gnjiloće, kakovo je stanje i količina legla i da li je u medištu nakon ovih prošlih sušnih gladnih tjedana preostalo još nešto zaliha meda. Gladuje li pčela, ostati ćete bez nje već do rujna.

Na današnjoj snimci je pčela na evodiji, gdje s mravima dijeli nektar. Slovenski pčelari idu s kampanjom nazvanom 'Posadi ružu za pčelu'. Lijepo zvuči, ali izdašnije je posaditi pčelinje drvo za pčelu.

DK, 6.kolovoza 2011.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.