Obilje

Obilje

Obilje

Toplo travanjsko razdoblje na osobit je način pokrenilo svu vegetaciju u fenofazu cvatnje. Odjednom je procvalo sve što ima cvasti u rano proljeće. Tek što je nedavno ocvao drenak i iva, bez oklijevanja su istovremeno procvale gotovo sve voćkarice, i divlje i kulturne, kao i vrbe i topole, a tako je i s proljetnim zeljanicama.

Zaista ne nedostaje paše.Krajolik je ozelenio i uz procvalo voće božanstveno je ugodan oku, ali i pčeli rajski vrt.

Divlja je trešnja u Požeštini vrlo česta šumska voćkarica pa se za sve one predjele kojima repica nije dostupna smatra i glavnom razvojnom pašom ranoproljetnom pčelcu. Ponekad kada se slože dobre vremenske prilike, kao ove godine, može dati i nekoliko ramova novog meda. Na prvim vagama pokazuje se dnevni unos od 1 do 3 kg. Pčelci su dakle već dobili znatnije količine svježeg meda (5-8 kg), 3-4 ramova je puno peluda, a i po posjećenosti pojilicama zaključiti je da je razvoj legla u punoj brzini. Iz otvorene košnice dominira miris trešnjinog nektara.

Jake zajednice nakon ovakove paše već zahtjevaju treći nastavak. Ne napravi li najavljeno pogoršanje vremena štete u cvatnji, osobito mogući mrazevi, možemo se već izvjesnije nadati boljoj pčelarskoj sezoni. U opasnosti je i bagrem koji je do danas već pustio izbojke na 3-5 cm.

Uljena repica također ne miruje. Ona naprednija je već dala prvih nekoliko žutih latica, a do kraja tjedna preseliti je pčelinjake na nju. Ne treba žuriti dok se ne iskoristi paša trešnje, šljive, višnje, jabuke i breskve.

Slijedećih ćemo dana postaviti vage i započeti s monitoringom medenja. Nadajmo se povoljnijoj pčelarskoj sezoni osobito u periodima glavnih paša

DK, 10.travnja,2011.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.