Ožujak 2018.

Ožujak 2018.

Sredina je ožujka i vrijeme je da se pčele počaste svježom peludi i novim nektarom. Odlično su se vezale generacije pa su nove ovogodišnje pčele preuzele ulogu izletnica. Jačina zajednica raste i vidljiva je po sve boljem 'prometu' na letu. Briga o proširenju legla troši i preostale zalihe meda i peludi. Sada najjača društva već pokrivaju cijeli nastavak pa onom koje nije zimovalo na dva nastavka treba ga dodati za sada još bez tzv. 'prevješavanja legla'. Nagovješteni su još studeni dani pa radove kod slabijih društava i bez zaliha meda treba nadoknaditi pogačom ili rezervnim okvirima s medom. Još nije vrijeme za detaljni pregled pa radoznalost izvedite brzo, najbolje samo odozgo preko satonoša.

Ovih promjenjivih dana poslije hladne noći dižu se temperature i preko 17°C na nekoliko sati pa vegetacija pčelama dospijeva ponuditi pelud, još je visibabe, mrtve koprive, potočnice, rijetko još nešto kasne lijeske, a dominira izvrsna pelud vrbe ive. U cvatnji je i trepetljika. Jaglac već dugo cvate, ali je tek danas ponešto i zamedio i privukao pčelu. Oporavlja se i maslačak, a nastupa i moćni drenak.

Pojilice još nije za postaviti jer će biti još hladnih noći, srećom po travi je dovoljno rose.

Salda na vagama rijetko pokazuju pozitivnu vrijednost jer je vrijeme dnevnog unosa još kratko, a proljetni razvoj zajednice izdašno i troši. Po otpadu na 'šiberima' podnice i sami se uvjerite u to.

Photo i tekst DK - 15.3.2018

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.