Paše kolovoške

Paše kolovoške

Eto toliko o klimi, na sve strane se o tome govori, pa kao, prosjeci otišli samo kojih 2-3 stupnja i napravili totalnu pomutnju. Voće prisilno zori, a tek šuma iz dubljeg tla povlači rezerve vode. Još nismo doživjeli zabilježen požeški Cº maksimum iz 1949.( vidi, ja sam se rodio te godine!). Vegetacija livada i travnjaka je stala, ljetna paša na zlatošipki prestala i taman je za herbar (suha!), bijela djetelina izgorila, čak i divlja mrkva je suha. Preostala je još samo cikorija ili nam je draže ime vodopija, ponegdje kažu i konjogriz. Suša je strašna. Metvica još nije ni procvala. Velika vrbica je tek ukras na travnjacima. Na pojilicama uz pčelinjak je gužva od ranog jutra kao na naplatnim kučicama u Lučkom. Grabež je za vodom.

Kolovoz je za pčelara zadnji rok za brigu o zimskim pčelama. Tko još nije odradio zaštitu od varoe neka ne čeka. Poraniti je u svitanje i poturati zaštitno sredstvo. Oni koji su to već učinili kažu da je vrlo malo varoe otpalo, ali ne treba si davati lažnu nadu jer je u zajednicama još do 8 okvira s poklopljenim leglom i zaštićenom varoom pod voštanim poklopcima. Ne stavljajte trake na rubove legla jer će se ono sada smanjivati pa će izostati kontakt s njima.

'Zasukati je rukave' i napraviti je rotaciju plodišta, ukloniti pritom stare okvire iz nastavka pod plodištem, postaviti hranilice, a do prihrane i češljeve na letima. Novim mladim zajednicama je još dodavati šećerni sirup, kao i onim koje nemaju medne vijence u plodištu. Raditi je oprezno i brzo da se ne izazove grabež. Kod slabijih zajednica provjerite razlog, posebno tamo gdje je u području leta pčela ustanovljena gnjiloća. Malo je još ostalo ustanovljenih žarišta u Požeštini pa se potrudite da to niste (opet!) vi sa svojim pčelama. Sada po ovim vrućinama se najlakše prepozna. Smrad truleži se osjeti izdaleka. Pada mi na pamet da dresiramo pse za otkrivanje američke gnjiloće. Možda bi to bilo efikasnije nego naučiti neke pčelare držati higijenu pčelinjaka.

Višak okvira ukloniti je u dobro zatvoren prostor. Moljac i mali i veliki već ih je posjetio i zarazio leglom ako nisu bili u zajednicama ( iznad ili ispod plodišta). Dezinfekciju učinite već kako ste navikli, sumporom ili octenom kiselinom, a preporučiti je odlično biološko sredstvo B401 certan pa ste mirni.

Mada nam je Motrenje na portalu počesto ove godine 'zaleđeno' iz tehničkih razloga, hostani server radi k'o požeški semafori, a držateljima je dostupna vaga na njihove mobitele. Ostanite u kontaktu s njima pa će vam prenijeti podatke: pčelac troši zalihe 20-30 dkg dnevno.

Krakar Davorin, 3. kolovoza 2017.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.