PROPOLIS

PROPOLIS

U ovoj pčelarskoj kolumni još nismo progovorili o propolisu koji je uz med, pelud, vosak i pčelinji otrov još jedan čudesni proizvod koji je pčela odabrala za funkcioniranje svoje mnogobrojne zajednice. Nalazi ga na okolišnom bilju na pupovima i kori bjelogoričnog i uvijekzelenog bilja, gdje se pod imenom tzv. biljnih smola, njime i biljka štiti od nepovoljog uticaja vanjskih mikroorganizama, a koji u nju mogu prodrijeti tijekom pupanja lisnih ili cvjetnih pupova. Na biljkama je to svojevrsna brtva prilikom rasta. Ponegdje kao tanki ljepljivi film kojeg možete osjetiti na gotovo svakom pupu, a na topolama, brezi, johi, jasenu i npr. divljem kestenu posebice. Ime propolisu potječe od grčke riječi pro (ispred) i polis (grad). Njegova svojstva poznavala je već i egipatka civilizacija gdje je korišćen za mumifikaciju. Svi autori teksta o propolisu navode i Aristotela kao njegovog promotora.Vidjeti ćete da je i recept mumifikacije faraona preslika događanja u košnici.

Propolis je gusta smolasta, ljepljiva, aromatična i gorkasta izlučevina tamnozelene , smeđaste ili crvenosmeđaste boje, kojeg pčela radilica u prirodi izgriza svojim mandibulama i na dlačicama košarice zadnjih nogu unosi u košnicu. Povećan unos propolisa je tijekom ljetnog razdoblja. Njime pčelinja zajednica oblaže svoj dom, stranice košnice, drvene okvire koji nose voštano saće, stanice namijenjene reprodukciji, kao i one u kojima će biti odložen med ili pelud. Tu on služi kao završna radnja dezinfekcije i zdravstvene sigurnosti za odlaganje matične mliječi u kojoj će se kupati zaleženo jaje. Njime se osigurava i djelotvorno brtvljenje pa sve neravnine i šupljine u košnici pčela će zapuniti ovom smolom. Tehničkim dorađivanjem i vezanjem dijelova košnice odlično se racionalizira i kolanje zraka prilikom regulacije topline u košnici, onda kada su vanjski uvjeti iznad optimuma od 37ËšC i kada se treba smanjiti količina vode u unesenom nektaru. Klimatiziranje košnice pčele čine složnim lepezanjem krilima. Pomiješati će se u propolis i nešto voska i peluda što mu zapravo još i obogaćuje sadržaj. Kada se u košnici nađe uljez, bilo da uđe miš ili krupniji leptir ili drugi kukac, pčele će ga najprije usmrtiti svojim otrovom. Poneke dijelove će izgristi i izbaciti iz košnice, a tijelo uljeza će doslovno pokriti propolisom i konzervirati ga, kako se ne bi ugrozila čistoća i zdravlje u zajednici.

Pčelaru je propolis usputni proizvod kojeg može odvojiti prilikom zimskog uređenje slobodnih okvira i dijelova košnice. Na temperaturi oko 0ËšC i niže, propolis je tvrd kao staklo i pčelar ga kao suvišak struže i odvaja pčelarskim nožem. No želi li povećati proizvodnju propolisa, učiniti će to na taj način da provocira pčelinji nagon za korekcijom neravnina i nepotrebnih šupljina u košnici. Ispod poklopca košnice staviti će finu plastičnu mrežicu koji će pčele obložiti čistim propolisom. Nakon nekoliko dana se može ukloniti ova mreža i staviti u frižider. Ohlađenu mrežu dovoljno je nekoliko puta smotati u rolu pa će se propolis u listićima oljuštiti s nje. Sve zajednice ne donose iste količine propolisa. Biti će da je to nasljedno svojstvo.Toliko o tehnologiji, a da vidimo zašto je propolis toliko cijenjen proizvod.

Zvučno nazvan 'lijekom 21. stoljeća' i uz današnju razinu medicine i farmacije, mnogi svjetski laboratoriji su pronašli više od 300 prirodno aktivnih supstanci od kojih je najmanje 40-tak neophodno za stimulaciju poželjnih životnih funkcija u ljudskom organizmu. Najvažniji su bioflavonoidi , više od 20 minerala i vitamina (B1,B2,B6,E3,P74) terpeni, ketoni, fenoli, kalkoni, ugljikohidrati i alkohol,proteini,šećeri, folna, pantotenska i nikotinska kiselina, soda, magnezij, bakar, srebro, fosfor, pepel,voda i ostalih sastojci. U apiterapiji je propolis dobio gotovo univerzalnu funkciju kao prirodni antibiotik koji regulira razvoj bakterija, virusa i gljivica. Klinički je ispitano njegovo antitoksično, antisklerotično, anestetičko i antioksidativno svojstvo pa ima visok regenerativni učinak na tkiva ljudskih organa. Novija istraživanja pokazuju da mu je mjesto i među lijekovima za bolesti uzrokovane stresnim i toksičnim čimbenicima iz suvremenog ljudskog okoliša, a koji slabe ukupni imunološki sustav čovjeka. Uz kliničke dokaze njegovom učinkovitom djelovanju u liječenju različitih kožnih bolesti, kao, akne, ekcemi, opekline, psorijaza i sl., te raznih upalnih procesa, danas mu se ispituje i dokazuje njegova sposobnost ograničavanja metastaziranja stanica. Nazočenje bioflavonoida nalazi mu mjesta i kod liječenja bolesti uzrokovanih upalnim procesima crijeva i koronarnih žila srca i krvožilnog sustava, ateroskleroze, multiple skleroze, hemeroida, kao i neurodegenerativne bolesti i bolesti respiratornog trakta.Današnja močna tehnologija sve učestalije pronalazi korišćenja propolisa za očuvanje ljudskog zdravlja, a posebice tzv. nanotehnologija, gdje se čisti propolis razbija na milijardite dijelove metra što omogućuje djelotvornu uporabi i transport do oštećenih dijelova organizma.Kao i kod svih prirodnih proizvoda propolis ima jednaku manu da mu je teško uravnotežiti sastav i izbjeći varijabilnost zbog načina postanka, no vrlo je važno istaći da ne izaziva efekat rezistencije, kao niti predoziranja. Sve neiskorištene sastojnice organizam će u svom metaboliznu neškodljivo i ukloniti.

Kako propolis primijeniti odrediti će vaš liječnik, a poznato je više načina, kao, vanjskom primjenom, elektroforezom, unutraša primjena pomoću ultrazvuka, ćrosolnom inhalacijom, inhalacijom parama propolisa, termalnom inhalacijom i oralno.Farmakološki se može koristiti kao nativni (prirodni), kao koncentrat, liofilizirani, u alkoholnom ekstraktu, u vodenom ekstraktu, kao vodeno-alkoholna emulzija, kao prašak, tablete, melem, oblog, puder, spray, ali i sa ostalim pčelinjim proizvodima. Kod nas ćete ga naći najčešće kao alkoholnu emulziju, ali je lepeza proizvoda koji sadrže propolis sve veća, uključivo kao bombon, kolač ili karamele. Daje li se djeci izbjegavajte alkoholne otopine pa potražite vodene otopine kojoj je dodano i poneko drugo aromatsko sredstvo ili šećer što pokriva njegovu prirodnu gorčinu. Vjerujete li svom pčelaru alkoholnu otopinu možete najjednostavnije koristii uz nekoliko kapi na kruh, keks, žlizi šećera, u čaju ili u nekoj žestici.

Treba ga koristiti preventivno,ali i kurativno, uz konsultacije sa svojim liječnikom ili apotekarom, a rijetko izaziva alergijske reakcije. Ima predivan miris pa mu rijetko tko i odoli.

DK, ožujak,2008. za časopis UNA TERRA

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.