PRVA TRAVANJSKA CVATNJA

PRVA TRAVANJSKA CVATNJA

Nekoliko zadnjih toplih dana dalo je zamah svoj vegetaciji, što krajoliku daje sve više zelene boje i stabala u cvatu. Bijeli se rana šljiva, glog i divlja trešnja, žute se vrbaci, zeleni trepetljika, a samo što nije i ostalo voće koloritu dodalo svoje tonove.

Pčelari su sada na pčelinjacima i prate razvoj zajednica. One jače dobile su drugi nastavak ili su pčelari nastavcima zamijenli položaj, očišćene su podnice i proširena leta. Kao i uvijek, za paše, nema pravog pročisnog izleta pa pčela radi tijekom cijelog produljenog dana.

Divlja je trešnja u Požeštini vrlo česta šumska voćkarica pa se za sve one predjele kojima repica nije dostupna smatra i glavnom razvojnom pašom ranoproljetnom pčelcu. Ponekad kada se slože dobre vremenske prilike može dati i nekoliko ramova novog poklopljenog meda viška kojeg je ukloniti do bagremove paše. Med joj je vrlo ukusan i aromatičan srednje-tamne boje s blagim crvenkastim 'štihom'. Kristalizira brzo u malim kristalima.

Noćne temperature su sada oko 9-10 stupnjeva što zajednicama ne predstavlja više problem osigurati grijanje legla. Vodonoše kreću prve u jutro i na podnicama se nađe i ponešto viška. Onaj pčelac koji ima još pogače sada je već naglo troši, a tekuća je prihrana 'smazana' za nekoliko sati. Pčelci su nešto ljući što je često znak da u paši baš i nije puni sklad ponude peludi i nektara, t.j. višak je peluda. Dobro je zapamtiti mladim pčelarima: "Za peludne paše vrbe i kestena stavljaj šešir". Dok ne zamedi trešnja i ne treba žuriti listati po nastavcima.

Ovogodišnja mlada pčela uz obilje peluda i nektara dati će povećanu proizvodnju matične mliječi pa će i matice dobiti onu svoju sezonsku 'kilažu'. Sezona preživljavanja je za nama, a pristigla je utrka za povećanjem broja izletnica do glavne paše.

Linkom 'Motrenje' već se vide rezultati 2 postavljene vage, a uskoro će i ostale pod košnice. Podaci o unosu su simbolični i daju samo rezultat povećanja težina zajednice kao znak proširenja. Baranjski vrbaci na 24° C dižu ukupnu kilažu za po 15-tak dkg ( na vagi su dvije zajednice !).

DK, 3.travnja,2011.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.