RADOVI U STUDENOM

RADOVI U STUDENOM

Mrazovac

Mrazovac ( Colchicum autumnale L ) na travnjacima nagovješta pravu jesen i svojim osebujnim cvijetom priziva prve mrazeve. To je otrovna lukovičasta biljka kojom se u narodnoj medicini liječio artritis i reumatski problemi, a danas se ispituje njegov otrov kolhicin kao citostatik. Ljudi mogu imati ozbiljnih probavnih problema neznalačkim uzimanjem njegovih dijelova. Naše pčele temeljito pretražuju njegov cvijet gdje nalaze male količine nektara, a dobro popune svoje peludne četkice. Listopad napokon donosi smiraj na pčelinjaku. Zajednice su se riješile brige oko njegovanja legla i dovršenja mednih okvira nadohvat klupku i na njima se može odraditi i zaključno tretiranje protiv preostale varoe oksalnom kiselinom. Ovih dana ( oko 9. listopada) su noćne temperature već i niže od preporučljivih ( iznad 5°C ) pa treba odabrati toplije razdoblje.

Pod krovišta ne zaboravite postaviti neki oblik izolatora ( stiropor, dio table valovite ljepenke ili jednostavno nekoliko listova novinskog papira ) što će pčelcima olakšati zadržavanje temperature u zimskom klupku. I pustite ih onda na miru.

Visoke količine oborina, uklanjanje usjeva s njiva i oranje istih uvjetuju povećanu migraciju miševa i voluharica i dobro je spriječiti ih da uđu u košnicu. Postavite nekoliko otrovnih mamaka za njih, ali obvezatno zaštitite prilaz pticama ( staviti u pedalj alkaten cijevi, konzervu ili ispod crijepa pa su zaštićeni i od kiše ).

Od pčelarskih radova za hladnijeg dana moguća je još i zaštita vanjskih drvenih dijelova zaštitnim premazima.

DK 9.listopada 2010.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.