Prvi mrazevi, snjegovi, viroze i prehlade, ali i dugi večernji sati dati će vam motiv za duže zadržavanje u toplini svog doma. To je još jedna prilika da našu nacionalnu urođenu sklonosti za feštanjem odradimo s punom predanošću u trošenju plodova prirode. Postupnom mijenom potrošačkih navika sve se teže nađe prilika kušati i uživati svim čulima u nećem osobitom. Čak ćemo prije isprobati neku tuđu novicu nego se odlučiti kreativno iznenaditi svoje goste, bilo da su dječji tulumi, obiteljski summit ili samo prijatelji u posjetu. Režirati pritom zamjetljivu neobičnu ponudu, daje vam kredibilitet pažljivog upućenog i darežljivog domaćina. Od ozbiljnijih tema područja pčelarenja, biologije, meda, očuvanja okoliša održivim razvojem, ovih ćemo predprazničkih dana unijeti vam virus vlasite inicijative za izradbu jednostavnih napitaka. Pritom ćemo zapravo otkriti i kako se prilikom svojih čestih zimskih skupova čašćavaju pčelari. Ispravljamo pritom pomalo i našu lošu naviku slabih potrošača meda, o čemu smo pisali u prošlom broju. Uvaženi pčelar iz Osijeka, umirovljeni profesor iz sustava obrazovanja ugostitelja, cijenjeni gospodin Branko Dupor, nebrojno je puta oko ukrašenog stola okupio ponajprije kamere, a onda i pčelare. No, poslije ovih redaka i fotografija ništa više neće biti isto. Uz njegovo odobrenje i s njegovom pomoći, donosimo vam samo nekoliko naputaka o stvaranju prehrambenih umjetnina. Prikladne su ne samo zbog originalnosti u vašoj majstoriji već i zato što će ostaviti bez daha počašćene goste. O zdravstvenim efektima i preporučljivosti pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj prehrani biti će govora drugom prilikom, kada svoju pažnju fokusiramo na to. Sada se prepustimo i uživajmo u bogatstvu impulsa naših čula vođeni umijećem prof.Dupora.
Frape od banana Sadržaj: 1 banana, 1 žlica meda, ½ dcl mlijeka, 2 dcl jogurtaPostupak: Sve sastojke staviti u mikser i kratko miksati. Uliti u dobro razhlađene čaše. Umjesto banana izvrsno se mogu koristiti i maline, jagode, kupine, kajsije i sl.
Pjenušavi fiz ( sl.-1) Sadržaj: 1 jaje, 1 žlica meda, 2 dcl mlijeka,svježe maline ili njihov sok, naribani muškatni oraščićNaputak: U mikser staviti jaje,med, maline i mlijeko. Kratko miksati i servirati u dobro ohlađenim čašama. Posuti ribanim muškatnim oraščićima.
Api fiz (sl.-2)Sadržaj: sok od grejpa, med, grenadine, pjenušac Naputak: U mikser iscijediti sok od grejpa, dodati žlicu meda i grenadine, kratko miksati i dodati dobar pjenušac.
Voćna salata (Sl.-3)Sadržaj: jabuka, ananas,grožđice,orasi,žlica meda, dinja ili mandarineNaputak: Oguljenu jabuku isjeći na kockice, dodati ananas, orahe, grožđice i med.Ukrasiti kriškom dinje ili očišćenim mandarinama i veselim ukrasom koji služi i za guštanje.
Plavi mjesec ( sl.-4)Sadržaj: slatko vrhnje,mlijeko,žlica meda,sok od ananasa, liker od narančine koreNaputak: U mikser dodati sve sastojke i kratko miksati. Ukrasiti ananasom i trešnjom .
Bananino frape (Sl.-5) Sadržaj: 1 banana, 2 kuglice sladoleda od vanilije,1 žlica meda, šlag pjenaNaputak: U mikser staviti izrezanu bananu, med i sladoled. Kratko miskati i izliti u rashlađenu čašu, ukrasiti šlagom.
Snježni koktel ( sl. 6 ) Sadržaj: 1 dcl jogurta, ½ dcl mlijeka, 1 svježi bjelanjak, 1 žlica meda, cvjetni prahNaputak: Med, mlijeko i bjelanjak stavbiti u mikser,kratko miksati, uliti u čašu i posuti cvjetnim prahom
KK prilog Sadržaj: ½ kg kivija, ½ kg svježih krastavaca, sok jednog limuna, 3 žlice meda, propolis kapiNaputak: Sveže oguljen kivi i krastavac izrezati na kockice. Posebno pripremiti umak od limuna, meda i propolisa. Umak preliti po izmješanom kiviju i krastavcima, ostaviti u hladnjaku 1 sat. Koristiti kao samostalno jelo ili kao dodatak pečenoj peradi.
Kivi koktel ( sl 7) Sadržaj: ½ kg kivija, 1 žlica meda, 1 naranča ili limun, nekoliko kapi propolisaNaputak: Hladan oguljen kivi , med, iscijeđen sok limuna ili naranče, nekoliko papi propolisa miksati kratko.Sevirati u rashlađenim čašama, ukrasiti kriškom naranče, kivija ili ukrasnom trešnjom.
Vinski fiz Sadržaj: 2 dcl crnog vina, 1 jaje, 1 žlica meda, propolis kapiNapurak: U misker staviti nekoliko kocki leda, vino, jaje, med i 15-20 kapi propolisa. Kratko miksati , procijediti i uliti u čaše. Poslužiti sa ukrasnom slamkom.
Koktel ZZSadržaj: 0,05 l votke, 10-tak kapi propolisa, kolut limunaNaputak: U čašu staviti nekoliko kocki leda, doliti votku, dodati kolut limuna i sve popapati propolisom.
Frape od malina (Sl.-9 )Sadržaj: jogurt, malo mlijeka, žlica meda,malineNaputak: Sve sastojke staviti u mikser, kratko miksati i servirati u hladnoj čaši U svaki napitak preporučili smo dodati med. Već prema ukusu to može biti bilo koji med , a poželjnije je izabrati što aromatičniji : kesteov, kaduljin , lipov ili sl.
Zahvaljujemo prof. Duporu, bilo vam u slast i sve najbolje !
8.travnja, 2006. u časopisu UNA TERRA