Rujan je

Rujan je

Rujan je na pčelinjaku ugodno vrijeme. Dovršiti je zaštitu od varoe, a napokon je prestala prihrana zajednica za zimu. I ove godine smo nosali šećerni sirup već od srpnja. Bez njega pčelci i nisu dospjeli stvarati višak iz okoliša jer je vegetacija na suši i sama zijevala za vodom. Samo je rijedak korov davao skromne tovare peluda da su mlade zajednice uz prihranu sirupom mogle držati leglo i na 8 okvira još početkom kolovoza.

Varoa je kažu nešto manje likovala , i kako to biva, na rijetkim je zajednicama opadala za šaku. Sada je vrijeme da se odstrane trake, ako to po preporuci već niste učinili. Oni pčelari koji koriste mravlju kiselinu hvale se da opada i mlado i staro od varoe. Ostali mogu pričekati završetak legla i tada ne propustiti tretman oksalnom kiselinom. Ostavite češljeve i sužena leta, a kako je mišja godina ne propustite i njihovo suzbijanje. Leglo se pomalo smanjuje ovisno o starosti matica. Poneka zaostala stara matica je već i prestala s leglom, a mlade su na 3-4 okvira legla.

Provjeriti je i stanje rezervnog saća da vam nije promakla najezda moljca. Njegova sezona jenjava. Sva se oprema sada može napokon pospremati, odvojiti što je za popravak, reciklažni vosak pripremiti za nove satne osnove i srediti dokumentaciju o varoi.

Vrijeme je mnogih ocjenjivanja meda. Odlučite gdje ćete rangirati svoj ovogodišnji med.

Ovog smo ljeta na nekoliko naših pčelinjaka isprobali jednu odličnu metodu zaštite od varoe izolacijom matice i ljetnim tretiranjem oksalnom kiselinom. Uskoro ćemo vam je prezentirati da je pravodobno možete koristiti i vi u slijedećoj godini. Ne propustite to.

Davorin Krakar, 17.rujna 2017

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.