SIMBOLIKA

SIMBOLIKA

Evo su procvali i prvi cvjetovi ranih sorti kajsije i to baš na današnji dan 25.ožujka, u kršćanstvu blagdan, a u pčelara nagovještaj za 40 dana cvatnje bagrema.

Ovo se proljeće stidljivo pojavljuje, od dana pravog proljeća do opet nekoliko dana zimskih temperatura s mrazevima, hladnim kišama i snijegom u brdima. Pčelci su za toplih dana u punom pogonu. Sve je veći izbor nektara i peluda, uglavnom s vrbe ive, sviba koji je obilno u cvijetu, za toplih dana zamedi jaglac i mala mrtva kopriva. Njišu se i ostale proljetnice, a procvala je i rana šljiva.

Izmjenili su i prognozu sa zimskim ugođajem pa će ovaj puta izostati mrazevi.

Sada je velika dnevna potrošnja zalihe pa mi pojedini pčelari kažu da su im pčelci već do satonoše izgradili leglo. Na podnicama je puno izgriženog voštanog otpada što je i znak potrošnje i širenja zajednica. Još može biti kritičnih hladnih dana te ne zaboravite na pogače ili prihranu sirupom.

Prosječni pčelci još uglavnom nisu zaposjeli cijeli nastavak plodišta, ali im ne treba više dugo pa je uskoro računati na rotacije plodišta, izjednačavanje zajednica, umetanje prvih satnih osnova ili dodavanje 2.nastavka.

DK

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.