SMJEROKAZI EPOHE

 SMJEROKAZI EPOHE

SMJEROKAZI EPOHE

U očekivanju pročišćenog teksta novog Zakona o udrugama i u sjeni mučnih zbivanja na Godišnjoj skupštini ostao sam dužan, i ne samo ja, pozdraviti znatan broj novih članova.Nije mi to ni odgoj ni želja, oprostite.

Vjerujem da će prosurfati ovim portalom i pronaći naš Statut te dati si truda i pročitati ga. Brzo ćemo ga morati prilagoditi novom Zakonu o udrugama, ali će zasigurno ostati onaj članak 9,3c - nesudjelovanja u radu i aktivnostima Udruge. Koje su to aktivnosti možete također vidjeti u 'svom' Statutu. O njima je riječi i u izvještajima i planovima udruge.Svakom je članu dana mogućnost i zadatak biti aktivan, a oni kojima je povjerena poneka dužnost raditi je više, bio to tajnik, blagajnik, član Upravnog ili Nadzornog odbora, dopredsjednik ili predsjednik.Neaktivnost je i teška povreda Statuta. No, svi moraju svoju apatiju zamijeniti željom da iskoristimo što ovaj oblik udruživanja pčelara donosi.

Pročitajte si tako i novi Pravilnik o oznakama zamljopisnog podrijetla...

Na prvoj sjednici Upravnog odbora nakon Skupštine pričali smo i o sramotnoj podvali prijedlogom iznosa članarine, kao i pokretanju mozgova sada već respektabilnog broja akademski obrazovanih članova. Teško nas je pokrenuti. Nikada teže. Pomislih na latinski: 'margaritas ante porcos' pa i sam zašutim.

Onda opet nemir uđe kada se sretnem s prijateljima iz cijele Lijepe naše na Bjelovarskom sajmu. 'Statistički' bogatije županije značajno financijski i pomažu svoje pčelarske udruge, to već i vrapci znaju, ali su im i članarine gotovo dvostruko veće od naše, a udruzi od članova ostaje bar 6 puta više. Pa kako se nitko od članova nije javno zapitao da li je prijedlog podvala. Možda se zapitao kada besplatno se 'izletira' po Sloveniji ili večera na prošloj skupštini koliko je predsjednik i 'njegov' upravni odbor tek maznio love kada đabalesku časti narod. Upravni odbor i sada zna gdje je lova i kako dođe lova. Na Skupštini se samo prave poštenjaci.

Onda mi na kurje oko stane, u zagrljaju, stari prijatelj s obale. U nemogućoj bjelovarskoj gužvi i galami, uz tamburašku pozadinu, prozbori baš ono što ja nagovaram naše članove – pokrenite mozgove! Sad je vrijeme!

I dobili su oni već svoja 52 ha Lijepe naše, radi se i projekat težak 2 mil.eur. A oni baš i nisu tako ruralni kao mi Slavonci, pardon, još gore, Požežani. Ma od koga još očekujete da vam budućnost donese na dlanu. Shvatili su to i susjedi preko Krndije, eno ih RADE iza štanda na Bjelovarskom sajmu. Eno Bjelovaraca sa svojim proizvodima u Lidlu i drugdje. Pardon, to nisu udruge, već zadruge.

Ovih dana je pčelarski svijet u svojim radionicama. Priprema se oprema za sezonu, poneki još nabavljaju kontejnere, a pčelci uživaju za toplih dana na peludu visibabe. Lijeska i joha su smrzli pa se čeka otvaranje neprocvalih resa. Još je za zajednice kritičnijih 1 mjesec dana, a smjene generacija je u tijeku. Već i ovogodišnje mlade pčele polaze u peludnu pašu i često nejake padaju pred košnicama u hladnu mokru travu. Energetske zalihe smo im osigurali pogačama ( 'zli' jezici kažu da je alarm o velikim gubicima bio čisti trgovački trik zbog potražnje pogača !?).

Prema dnevnim razlikama odvaga na 3 vage koje su cijelu zimu na terenu vidljivo je da je dnevna potrošnja na ovo toplo vrijeme još relativno slaba, tek 100 – 200 gr dnevno ili oko 1 kg tjedno. Nastavi li ovako zima, biti će početkom travnja rojevnog nagona.

Do tada, uz kavu s kolegama popričajte da li želimo u udruzi pokrenuti smjerokaz, pročitajte koje su danas šanse, prikazao sam vam na skupštini. Pođite ne mnoga predavanja koja su oko vas, prelistajte i probudite se iz svoje dvorišne melankolije. Za dva mjeseca će pčelarska sezona pa do tada učinite nešto i za sebe i udrugu.

DK,11.veljače 2014.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.