Sprečavanje rojidbe

Sprečavanje rojidbe

Tehnologija? Koja? Tu stoji ona priča o Hrvatima: 100 Hrvata i bar 101 mišljenje. Tako i pčelari već prema svom odabiru, znanju i umijeću, uvjerenju i navikama, sposobnostima prepoznavanja stanja zajednica ili čak napamet, buraju po plodištima brojeći okvire s leglom i kroje sudbine zajednica i svoje pčelarske. Nema jednake godine pa tako i kalendare možemo zaboraviti. Fenofaze cvatnje raštimane su u klimatskim promjenama i uzalud je dosta sunca ovih dana, ali suša čini svoje.

Početkom cvatnje divlje trešnje ( koja je ponegdje već započela) raditi je na proširenju prostora zajednici. Poklopljenog legla je 5 – 7 okvira, ulice plodišta su pune pčelama, a za tjedan dana će kipjeti od pčela.

(I): Oni koji su zimovali na jednom nastavku mogu (ili već jesu) i moraju normalnim zajednicama dodavati drugi nastavak, s ili bez prevješavanja s ubacivanjem okvira sa satnom osnovom. Mlade generacije pčela moraju trošiti svoju sposobnost gradnje. Pregradne rešetke još ne treba stavljati.

(II): Oni koji su pčelce zimovali na dva nastavka moraju započeti s tzv. rotacijom, zamjenom mjesta plodišta, očistiti podnice i u gornji nastavak dodati 2-3 okvira sa satnom osnovom. Prevješavanje s okvirima poklopljenog legla je poželjno, ali ne i nužno. Dobro je da u sredini ostanu okviri bez jačih vijenaca meda. Imate li volje prelistajte okvire da već nisu zanijeti matičnjaci, a nađete li i maticu obnovite oznaku da je kasnije lakše pronađete. Neutrošen lanjski med ostavite dolje i blago ga otvorite da ga pčela lakše prenosi ili troši. Do sredine travnja novo će leglo preuzeti novi gornji nastavak. Dalje sve ovisi o paši. Kako stvari stoje repica će kasniti, a bagrem će opet uraniti. Što ćete nakon repice, a prije bagrema ovisi o paši. Ne zaboravite pripremiti bar 3-5 novih satnih osnova i ugraditi pregradnu rešetku. Iz jakih zajednica uklonite nekoliko okvira sa poklopljenim leglom.

(III):. Ovaj način je slabo još prihvaćen iako ste ga mogli naći u prilogu 'Hrvatske pčele' autora kolege D.Špančića. Nekolicina smo ga isprobali protekle godine i ponavljamo postupak i ove, jasno, opet malo modificiran.

Evo postupka: Početkom cvatnje divlje trešnje između plodišta i donjeg (lanjskog) nastavka ubacuje se Hanemanova rešetka s pomoćnim letom. Na plodište se dodaje 3. nastavak s najmanje pola okvira sa satnim osnovama (original D.Š. dodaje 10 okvira i obavezno pogaču). Taj 3. nastavak je buduće novo plodište jer je potpuno izgrađeno. Pred bagrem se uklone bočni okviri s proljetnim medom i zamjene satnim osnovama. Sada se može raditi 2. rotacija. Gornji (3.) nastavak ide na podnicu, rešetka s pomoćnim letom, zatim 'staro' plodište i napokon nastavak koji je bio na zimskom čuvanju.

Prednost: nema traženja matice (samo provjera mladog novog legla!), nema rojidbe, pčela u paši pretežno koristi pomoćno leto na matičnoj rešetki. Poželjno je najjačim društvima opet usput uzeti 2-3 okvira s poklopljenim leglom. Ja sam ipak tražio maticu i lako je se nađe na mladom vosku. Obilježim je nanovo da je kasnije lako nađem za izolaciju u kavez. Pročitajte ponovo ako vam nije jasno i svakako isprobajte na svom pčelinjaku. Zapamtite, sigurni ste da nema rojidbe. Najjače zajednice u bagremu mogu dobiti i 4. nastavak ako je bagremova paša dobra ili izdašna.

(IV i ostale) U pitanju je vaše vrijeme i sposobnost. Poneki će ostati na varijanti oduzimanja sveg poklopljenog legla pred bagremovu pašu, ili činiti nukleuse s njima uz dodavanje matičnjaka ili matice iz uzgoja. Uklopiti je u sve još i eventualnu selidbu. Ne zaboravite pritom i evidenciju radova. Poželjeti je bar prosječnu mednu godinu da poslije nje bude malo i zadovoljstva, mada mi je vrcanje dosadna radnja.

D.Krakar 24. ožujka 2019.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.