Srpanj 2017

Srpanj 2017

Dovršava se lipanj s ocjenom OSREDNJE ( na granici sa SLABO!). Ipak, i to je dobra ocjena za prinose na amorfi, lipi ili kestenu na saharskim vrućinama isprekidanim pljuskovima, tučom ili vjetrovitim danima. Na Motrenju vidimo da su prinosi tek do nepunih 10 kg pa čak i na poznato dobrim lokacijama u RH. Niti pojave medne rose kojoj je sada bilo vrijeme. Ispere je topli pljusak pa zagrije preko 36⁰C u hladu. Tu nema sreće, tek do 9 h kada pčela nadalje ventilira. Zajednice su već počele izbacivati gospodu trutove što je siguran znak racionalizacije trošenja zaliha. Kestenov cvijet je na žegi izgorio. Jednom mi je sin nakon povratka s Malte tako opisao bioritam ondašnjeg pučanstva, a doživio sam to i osobno u Španjolskoj gdje život ponovo započinje kada majke s djecom izlaze u šetnju poslije 20 sati. Naši 'južni' bi rekli - fjaka.

Dok se ne pokose livade ili započne cvatnja suncokreta bar je uredan unos peludi s rascvalih biljaka bijele djeteline, kokotca, cikorije, osjaka, pavitine, kojekakvih broćika i lazarkinja, krastavaca po seoskim vrtovima ili ukrasnom bilju okućnica. Uskoro će i bundeva, kukuruz i famozna 'partizanka'.

Nastupa vrijeme zaštite od varoe, dovršenje prihrane novih zajednica, zamjene starih matica i čuvanje slobodnog saća od moljca.

Davorin Krakar, 26.lipnja 2017.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.