Što nam radi pčela 7.listopada 2018.

Što nam radi pčela 7.listopada 2018.

Što nam pčela danas radi?

Kao da je kalendar požurio. Stigla jesen, a vrijeme za kratki rukav. Južina. Neće se ni listu šume požutjeti. Samo poneki grm zažutio ili pocrvenio. Polja su preplavili traktori i strojevi. Zavoji na cestama posuti kukuruzom. Žetva je u punom jeku. Pitam se zašto je po pekarama rijetko kruha od kukuruznog brašna. A ni vrapci ni golubovi ga više ne mogu kljucati, presiti su. Još je podosta oranica za zaorati i posijati. Mlada repica je već preko pedlja visoka i ne vidi je se puno.

Vinogradari još muku muče s berbom. Kažu, lako je obrati, ali kome prodati. Urod je prebacio za više od 30%. Voćari privode berbe jabuka kraju i sve po 2 kune. Sramota Slavonijo moja. Nismo ni mi pčelari pošteđeni. Bagremov med po kojih 27 kn, a cvjetni 14 kn. Kilogram meda dakle po 2 kave. Ma koliko je to kuna ojačala?

Što nam je s pčelcima. Napokon je zastao grabež, pohlepa od susjeda i osa. Još poneki stršljen se uhvati u zamku. 7 puta sam ih praznio i punio. Sva njega za zimu je već davno obavljena kroz prihranu, čišćenje od varoe vet. sredstvom i čeka se zadnje leglo da se očisti nakapavanjem otopinom oksalne kiseline ( 1,5 kg šečera+1,5 lit. vode+100 gr dihidrata= oko 4,2%). Pričekajte još 10-tak dana da i ono malo legla ( i varoa) izađe ispod poklopaca. Prethodnih hladnijih noći s mrazom već je pčela bila u klupku, odličnih 6-7 ulica. Ostalo je odložen med i pelud. Ovih toplijih dana ponešto je još izletanja kod mladih zajednica i nađe se u okolišu još koji tovar svježe peludi. Starije matice već miruju. Vidi se to i prema dnevnim odvagama. Potrošnja zaliha je minimalna ( 0,05-0,06 kg) pa je veća odvaga tek kod pokislih košnica ili veće relativne vlage.

U cvatnji je nepoželjni bršljan, a zatekao sam i jedan pčelarima još nespominjan cvijet. Vrijeme cvatnje mu je 9. i 10 mjesec. Rođak je suncokretu, a kod nas ga najviše sade lovci ...(?): čičoka

Davorin Krakar, 7.listopada 2018.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.