STUDENI 2014.

STUDENI 2014.

STUDENI

Napokon mrazevi i primjereno vrijeme za godišnje doba. Primjereno je i promijeniti naslovni članak ovog portala, ali neću ukloniti niti premještati prethodni prilog od rujna jer se od tada malo toga u udruzi promijenilo.Ostavljam ga u nastavku ovog teksta.

Završili smo prihranu pčelaca za zimovanje i mogući posljednji tretman protiv varoze, uzimili zajednice i čekati je ishod zime. Kako nam najavljuje jedan od naših poznatih Zorana zima se i ne očekuje osobito hladna. Nama je za pčelce najvažnije razdoblje veljače i ožujka kada je intenziviran razvoj pčelinjeg legla. Za sada, u našim uvjetima, legla nema sve do kraja prosinca.

Ako su vam poneke zajednice s manjim zimskim zalihama možete im pomoći pogačom čim se klupko podigne do satonoše. Odlična im je pomoć pokriti ih pvc folijom, a zatim pokrovnom daskom, stiroporom ispod krovišta. Jasno, kada jednom započnete s prihranom preoteinskim pogačama više ne smijete zajednicu prepustiti slučaju sve do dovoljnog unosa iz okoliša.

Ovisno o vašoj tehnici uticaja na intenzitet proljetnog razvoja uzimajući u obzir stanje zimskih zaliha vrlo je važno zajednicama osigurati i dovoljne količine proteinske hrane. Ružna pašna sezona ove godine zasigurno nije dala uvjete u kojima je pčela mogla spremiti značajne zalihe polena. Bez toga neće biti niti poželjnog razvoja zajednica krajem zime za poznato 'vezanje generacija'. Tada napokon i prema Coloss – ovim (našim!) prikazima i najviše stradavaju zajednice.

Pravite li pogače sami ne zaboravite dodati proteina, ili u obliku prikupljene peludi, repičinog meda ili sojinog brašna.

Veterinarska i administrativna stručna hrvatska javnost još se nije oglasila o pripremama za moguću nadolazeću invaziju etine u naše područje. To ćemo vjerojatno saznati kroz slijedeću Naredbu o …. Mnogo je pčelara s različitim poznavanjem ovog štetnika pa je zasigurno izuzetno važno obnoviti znanje. Ne smije nam se dogoditi Kalabrija gdje su deseci pčelinjaka morali biti spaljeni, a cijela pokrajna pregledana na etiniozu. Jasno je da etina nije tamo došla u 2014.god. Službeno je determinirana početkom listopada, ali po intenzitetu zaraze prosuditi je da je tamo već dulje vrijeme.

Kroz Novosti na ovom portalu već smo upozorili naše pčelare na budnost pa ponavljamo da se nekoliko video clipova već nalazi na www.youtube.com. Skora Coloss-ova konferencija u Bolonji u prosincu morala bi se preporukom očitovati o etiniozi u Europi. Njen predsjednik Piter Neuman je to prije mjesec dana i obećao. Sablazno zvuči njegova sumnja da je etina došla u Europu da tu i ostane. Vrlo primjereno su naputak odradili Njemci, a Englezi prilagodili sebi kao savjetodavni letak pa bi nešto slično valjalo dostaviti do svakog našeg pčelara, kao poseban prilog Hrvatske pčele ili prilog Naredbi. Napokon, o etini se govorilo i u Briselu, još u srpnju ove godine.

Pozdraviti je i prijavu sumnje kod nas i brzu intervenciju veterinarske struke na utvrđivanju istinitosti sumnje. Bravo svima, od pčelara do Veterinarskog fakulteta.

Nakon katastrofalne pčelarske godine svjedoci smo još ponekih zbivanja iz područja provođenja Nacionalnog programa za razvoj pčelarstva. Iz vraćenog dijela sredstava za opremu i matice i priopćenja iz tiska da je isplaćeno cca 16,3 mil. kn ( od planiranih 18 mil.) naslutiti je zaključak da se smanjenje odnosi na restrikcije iz politike Proračuna. Čujemo da se s nadležnim Ministarstvom već vode pregovori pa do službenog priopćenja ne donositi je odluke o vlastitom investiranju sredstava.

Na kraju još jedna čestitka, dalmatinskim pčelarima ovaj puta, na sadržajnoj 'Dalmatini'. Pozdravi i puno uspjeha!

DK, 23.studeni 2014.

Rujan

Prolazi i rujan s istim tijekom kao i prethodni mjeseci. Kiše, boleštine, poplave i kupovine šećera. Od plodova kasnog ljeta niti po poljima, voćnjacima i vinogradima ove godine gotovo ništa.Samo štete posvuda.Depresivno za svako domaćinstvo, prihoda niotkuda već samo troškovi.

Tko je od pčelara imao novca i zadnji je potrošio na nabavku šećera za pčele. Lijevalo se u hranilice sirup i po desetak puta, obnavljalo leglo i pripremalo zajednice za zimovanje. Nezapamćena godina, a kažu da takove sve češće dolaze. Utješno. Pokušali smo na zahtjev pčelara potražiti pomoć od županije, ne uz kavu nego kroz urudžbiran zahtjev, iako smo znali da tu nema pomoći kao niti prethodnih decenija. Niti odgovora nismo primili. Fala na pitanju.

I po našoj 'službi' motrenja vidimo interes. Najveći broj pčelara držatelja naših digitalnih vaga zapustio je plaćati obnovu prepaida za sim-kartice. Entuzijazam je nestao.

U ovom smo mjesecu obično uklanjali veterinarsko sredstvo protiv varoe, a nakon 6 tjedana. 'Čistilo' je pčelu poprilično, ponegdje i da ti se ne broje varoe. Mnogi su i ostavili dokle god varoa otpada, a padati će dok nestane poklopljenog legla. U zajednicama je još bilo, a kao posljedica prihrana, i po 5-6 okvira s poklopljenim leglom. Testiranje je pokazalo da će se krajem listopada imati posla s oksalnom kiselinom. Ne raduje pčelare baš skori dolazak zime. Očekivati je poprilične gubitke.

A da podsjetimo kako je brzo, ako već niste, postaviti češljeve na leta. Miševi i voluharice su ove godine zbog kiša ranije utekli iz svojih ranijih skloništa pa se već 'komodaju' u nastavcima. Postavite i one odlične otrovne mamke, u cijevi ili rabljene konzerve, zaštićene od kiša i nedostupne pticama.

Ono što ipak raduje je znakovit porast pčelara koji su prijavili američku gnjiloću legla. To pokazuje da smo zreli izbaciti licemjerje i napokon uklanjati žarišta zaraze. Vjerujemo da je veterinarima već dosta pregledavanja okvira legla po pčelinjacima i svaka im čast na dosljednjoj upornosti. Napokon, kao prilog izradbi strategije županije među ostalim prijedlozima dali smo naglasak, skraćeno rečeno, županija bez američke gnjiloće legla. Na ovogodišnjem Coloss-u i Eurbee-u vidjeli smo da se vrlo često i u drugim zemljama Europe djelatno pčelari, struka i projekti posvećuju praćenju gnjiloće putem analiza zimskog otpada na podnicama, ne čekajući aktivnu sezonu. Možemo li i mi tako? Ta već smo to probali na 10 uzoraka prije 7 godina.

Ostali smo i bez novca na računu udruge. Nakon sramotne skupštine i preniske članarine od 25 kn za udrugu više nema ni za troškove vođenja računa u banci. Za tu članarinu nemo'š oti'ć ni na dva piva, a pogotovo nekoga predavača pozvati u udrugu. To su članovi demokratski izglasali. A rizničar je još uvijek utajio dio članarine iz 2013.godine i slijede sudske tužbe. Ima utaje i za gotovinske uplate u 2014. Kažu, to je već postalo pravilo u RH da se blagajnici udruga 'pomognu' od članarina. Zar je moralo doći do tužbe? A ako ne tužiš kriv si. Prekrasno. Valjda je i to demokratsko pravo, kao i izglasati porazno nisku članarinu kao i predložiti je i podržati.

Morati ćemo brzo sazvati izvanrednu skupštinu pa si tražite 'unutarnje rezerve'!

Započela su ocjenjivanja medova po državi Danskoj. Mi za to nemamo kinte, a i što bi se ocjenjivalo. Tek banovski kesten ili baranjski suncokret. Podršku koju smo imali od udruženja obrtnika više nemamo, a zakonodavac im je nametnio da o svom udruženju sami vode brigu.

Oko nas započinju druženja, slatke manifestacije, sadržajne konferencije, čak i godišnja konferencija IHC-a u Opatiji. Navalite, ali ne u Požegi.

Davorin Krakar, predsjednik udruge

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.