TAKO RADE ŠAMPIONI

TAKO RADE ŠAMPIONI

Od godine 1996. kada je u RH održano prvo nacionalno ocjenjivanje meda u Osijeku do danas baš i nije kratak period, 22 godine. Slijedila su postepeno ocjenjivanja na regionalnim natjecanjima, danas već imamo svi i županijska natjecanja u kakvoći meda i mednih pripravaka. Što su nam ona donijela: postepeno, kako su se mijenjali pravilnici o medu rastao je i broj ovlaštenih laboratorija za analizu, a uz njih i čitava plejada laboratorijskih stručnjaka i organoleptičara. Sve je to bio proces koji je od pčelara tražio prilagodbu tehnologija proizvodnje sortnih medova. Danas se mladi pčelari obučavaju pčelariti pa tako iz pašnih resursa izlučiti vrhunske medove.

Jedan od iskusnijih naših pčelara je i Damir Sertić iz Požege koji je prolazio sav taj proces i usavršio svoj znanje. Pčelari već gotovo 40 godina. Treba reći da je od početka ustanovljavanja naše službe motrenja prije 11 godina Damir jedan od držatelja vaga. Ova 'služba' je dragovoljna i nosi u sebi jednu bitnu značajku. Rezultate motrenja može vidjeti svatko 'ko poželi, ocijeniti ih i usporediti sa svojim podacima. Ako su mu vlastiti podaci slabiji mora se pitati što je tome razlog i popravljati svoju tehnologiju. Oni koji su odustali od javnog objavljivanja svojih rezultata na vagama valjda imaju pametan razlog ili su pomalo špekulanti.

Zasigurno je mnogi pčelar prateći dnevne odvage na našem portalu primijetio da su dnevni iznosi kod Damira zadnjih godina dosizali rekordne unose. Eto i u godini koja izmiče na bagremu je imao dnevni unos i preko 6 kg. Bude to rijetko i više, ali recimo da je Damirov pčelinjak gotovo u centru grada. Prisjetim se kako mi je dr Kovačić pokazao smještaj njegovog pčelinjaka za 'mirne reintegracije' u bagremiku, gdje pčele s leta polijeću pod 90 stupnjeva. Damirove jednako tako jer su susjedovi zidovi potpuno zagradili njegov pčelinjak u, kako smo to kao djeca zvali 'drugom dvorištu' s visinama i preko 5 m. Bezazleno za susjede. Odavde do Trga Sv.Trojstva je zrakom tek 500 m, a kojih nekoliko desetaka metara dalje su požeški vinogradarski šumarci Fratrovice, Kapavca, Sv.Vida, Garjevice ili Sokolovca obrasli bagremom, lipom i kestenom. Nisu za zanemariti gradski parkovi i zelenila gdje će se naći uz lipu i solitarna stabla ili grupe sofore, pajasena i javora.

Smještaj ovog pčelinjaka me neodoljivo podsjeća na priču američkog profesora, biologa i entomologa kojeg se ideje šire, a to je tvrdnja da svako grad treba zdrave pčele. Pogledajte više o njemu na https://www.youtube.com/watch?v=DwGoZA8ZpHo. Ime mu je Noah Wilson-Rich . Osnivač je i servisa „The Best Bee Company“ (2010.g.). Ideja zapravo nije njegova, jer je to stoljećima stara engleska škola uređenja gradskih vrtova, dok su nam svima prodali engleski ljulj za travnjake i jalove maćuhice i još jalovije salvije i sl. Gradski parkovi i lijehe mogu biti njegovane s cijelim nizom domaćih autohtonih biljaka, čak i zaštićenim. Jest da ih trgovci ne nude, ali to je druga ružna priča.

Gore spomenuti stručnjak tvrdi da su kakvoće meda iz gradskih uvjeta, ako oni postoje, zdraviji od medova s poljoprivrednih kultura, jer ne sadrže pesticide koji se koriste u tehnologiji intenzivnog agrara. Jasno da se nadovezuje na moderna uređenja vrtova po neboderima metropola. Eto mi smo srećom još pri zemlji pa nam je jednostavnije.

Ovogodišnji šampion ocjenjivanja meda naše županije je Damirov bagremov med. Istači je da je ove godine po prvi puta analitiku meda izradio naš Zavod za javno zdravstvo pod budnim okom stručnjaka Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka i povjerenstva Agronomskog fakulteta iz Zagreba. Usput, to sam predlagao prije 12 godina, ali nikada nije kasno. Svaka čast!

Bagrem je kod nas medio odlično sa samo jednim malim minusom: samo 12 dana. Zadovoljni smo i ovako jer pamtimo sve češće ružne i tužne paše našeg glavnog prinosa meda. Na prijedlog Upravnog odbora uzorak je poslan i u Opatiju na njihovo godišnje ocjenjivanje uz manifestaciju 'Zlatno ulište'. Potvrda je došla i iz Opatije: zlatni med, jedan od prvih 10 bagrema iz cijele RH. Čestitamo!

Mogao sam tu opisati i još kojeg našeg vrhunskog pčelara koji šalju med na druga ocjenjivanja u državi. Svi su oni na popisu koji smo već objavili nakon našeg županijskog natjecanja. Biti će govora i o njima. Problem je što još mnogi naši pčelari ne izlaze u javnost sa svojim uzorcima. Pokažite se da znamo s našim pčelama proizvesti vrhunske medove.

Kao i Damirov tako i nekolicina odličnih medova biti će pripremljena za akciju HPS-a 'Školski medni dan' za đake prvaše u našoj županiji 7. prosinca na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara.

Krakar D. 27.studenog 2018.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.