Trešnja na Cvjetnicu

Trešnja na Cvjetnicu

Temeljem 'jednog Rješenja(?) ove naše Lijepe (pa gdje se sve ne koristi Naš grb?), vaš admnistrator DK slijedećih dana ne odgovara za svoje postupke i izjave jer je u sukobu interesa sam sa sobom i svojim 'reality' 'human, legal aspects and perception' postulatima. Dok se ne uvjerim da smo u državi konceptualnih prava, uzmite sva ova slova virtualno uvjetnim. Ne odgovaram za državnu nesposobnost (glupost) čak ni s točkom na 'i'.

DK, 4.travnja 2012. Username: DK, Password: MMPK

Danas na pčelinjaku

Procvalo je gotovo sve

U samo tjedan dana, od visibabe do kajsije pa do divlje trešnje, višnje i šljive, gloga, vrba. Maslačak koji se duboko zakorjenio pa odoljeva i na livadama se samo on zeleni i žuti. Još samo kruške i jabuke nisu u ožujku dale cvijet. Ako još stoji ona pčelarska prognoza da 40 dana poslije cvatnje kajsije cvate bagrem ( dakle do 8.svibnja), što li će još cvasti ? Potpuno sve zbrkano i neočekivano. Na ovu sušu se nađe još samo toliko vlage u tlu od snijega u veljači da biljke na 22-24°C samo kratkotrajno procvatu. Bez normalne relativne vlage, uz tople jugozapadne vjetrove sve se dogodi u trenu, i bez onih nježnih proljetnih mirisa procvalog voća. Dan dva toplo, a onda 1-2 dana sjeverac. Dok je toplo vage idu gore, kad zahladi troše zalihe. Ipak je ukupni saldo ovaj tjedan porastao za 1 kg.

U zajednicama je peluda kao za blokade prvim kestenovim prinosom, miriše na trešnju i tek je malo novog nektara što 'šprica' pri otresanju okvira s pčelom. Ostalo je odmah potrošeno. A na pojilicama je cijeli dan slika kao kod grabeži. Malo jutarnje rose brzo nestane i pčela je doslovno ovisna o vodi s pojilica do kasno predvečer. Smjena je generacija odrađena i zajednice baš ne 'kipe' od pčele. Najviše je poklopljenog legla koje će za 7-8 dana napuniti nastavke.

Najjače zajednice, one koje su i tako imale visoke zalihe lanjskog meda već dobro grade satne osnove, izvlače i matične osnove i poklapaju medne vijence.

Divlja je trešnja posvuda značajno zastupljena u Požeštini i predstavlja vrlo interesantnu ranu razvojnu pašu. Za normalnih godina cvate po 10-tak dana. Bilo je godina da smo je i vrcali. Na njoj je pčela izuzetno radišna i mirna. Baš to i ne mogu tvrditi ove godine. No, tek je počela cvatnja.

1.travnja u jutro na Cvijetnicu nas je 'obradovao' snijeg. Zabijelio nakratko po požeškim brdima,a na Papuku i Krndiji smo ga gledali cijeli dan. Za slijedeće jutro najvljen je slab mraz. I eto ti zla. Sve procvalo i ocvalo može otići u propast. Nakon suše sad i ovo ! Katastrofa. Pripremite prihranu !

I na još jednu važnu stvar podsjećamo: Naš pčelar Josip Kercl izgubio je ove zime gotovo sve pčele. Ne ulazimo u recepte za ovaj primjer pčelarske prakse jer to sigurno više neće ponoviti. Na UO smo pričali o tome kako mu pomoći, pa budimo solidarni i kada tome dođe vrijeme pomozimo mu kojom zajednicom, rojem ili paketom.

DK, 1.travnja 2012.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.