Ako je vaš odgovor NE postoje samo dva razloga. Prvi, zato što o ukusima ...( ili po preporuci lječnika to i ne smijete) , a drugi što jednostavno niste imali obiteljski odgoj, ili ste zapravo žrtva propagandno-marketinškog buma kojekakovih surogata, globalnih svjetskih proizvoda, sjajnih inventivnih mamutreklama, spotova i kako se to već rutinski obrađuje naša svijest. U surogatu vam daju samo dio potrebite hrane, u drugom to nadoknađuju i vi to plaćate. Hrvatski se građani u prosjeku ne mogu pohvaliti zavidnom potrošnjom. Rijetke su obitelji koje redovito nabavljaju 20-40 kg meda za zimnicu. Izračun po hrvatskim ustima pokazuje prosječnu godišnju potrošnju oko 0,5 kg. Ako već i želite u Europu i tu se korigirajte jer ćete se stidjeti Njemca i Austrijanca, koji troše oko 5,5 kg, Francuza, Talijana, Čeha 4 kg. Moja su opažanja da se u nas med više troši na zapadu zemlje, uz Mediteran, i više u većim gradovima, nego tamo gdje ga se proizvede najviše – u Slavoniji i Podravini. A tko ga reklamira i promiče njegovu potrošnju? Da li ste ikada vidjeli TV reklamu za med ? I pčelari najčešće o medu govore na svojim skupovima - sami sebi. Dakle, o vašoj kulturi prehrane ovisi da li ćete biti redoviti potrošač.
Što je zapravo med
Cvjetni nektar što ga pčele donose u košnicu, uz dodatak posebnih encima, nakon nekoliko dana dozrije u stabilni oblik i tada pčela puno saće zatvori voštanim poklopcem. On je sada spreman za vrcanje (ili cijeđenje, muljanje, ili za prodaju u saću). Glavni sastojci su lakoprobavljivi šećeri, voda, pelud, otopljene organske kiseline, minerali,hormoni, vitamini i aromatske tvari svojstvene biljkama od kojih potjeće nektar i pelud. Ako je slatka biljna tvar nastala kao posljedica izlučina biljke ili kukca koji je oštećuje, tzv. medna rosa, od toga nastaje medun, medljika ili med medljikovac.Razvrstavanje meda vrši se peludnom mikroskopskom analizom, pa kada preteže jedna vrsta biljnog peluda, med se deklarira kao monoflorni ili sortni. Kada se pak pod mikroskopom utvrdi nedomionantan broj različitih vrsta peludnih zrnca, med se svrstava u poliflorne, ili kako mu susjedi Talijani tepaju – millefiori (tisuću cvjetova ). Nerijetko, pod lupom mikroskopa stručnjak će pronaćo i 40 – 50 vrsta peluda.
Odaberite svoj omiljeni med
U Hrvatskoj se od vrsta medova zaista ima što izabrati. I za sada je sav ponuđen med hrvatskog podrijetla (još 2 godine do ukidanja WTO sporazuma o prelevmanskoj zaštiti ).Vjerujemo da ste imali prilike uživati kušanje vina u kojem dobrom vinskom podrumu. Priča uz različite sorte vina obogatila vam je osjetne senzore i sada ste već dobar poznavatelj bar dijela od, kažu, 400 sastojaka u vinu. Priuštite si to i s medom. Pomoći će vam naljepnica na kojoj će pisati : med bagrema, kestena, lipe, medun jele, medun hrasta, lavande, kadulje, ružmarina. A nađete li poliflorni med planinske livade, ili samo cvjetni – pokušajte definirati aromu: osjeti li se majčina dušica, malina, kupina, trešnja, maslačak, menta, pavitina, cigansko perje, djetelina, glog, smiljka, zlatošipka, suncokret, vrba, krkavina, vrijesak, pasja ljeska ili jak miris planinske livade , a možda i mediteranske flore. Jer med ne miriše na med već na bilje od kojih je prikupljen. Jako svojstvo mu je adhezija vode i okolnih mirisa pa ga čuvajte zatvorenog u posudi. O ukusima nećemo, jer smo i tako već razvrstani u grupi nacija s Talijanima i Arapima , koji pretežito troše svijetle medove (bagrem !). Tamniju boju medu daju upravo njegovi bogatiji sastojci.
Kristaliziran ili ne
Prirodno je svojstvo meda da kristalizira. Ovaj se proces odvija kod nekih vrsta već nakon nekoliko dana nakon vrcanja, a kod vrsta koje sadrže manje peluda može kristalizacija se odložiti i nekoliko godina. Tu ljudi često griješe. Ne žele kristaliziran med. Zato ga neće niti vaš trgovac. Umjetno se može kristalizacija odložiti zagrijavanjem meda. To se zbog neznanja najvećeg broj potrošača i čini u posebnim napravama (tzv. homogenizatorima ) koje posjeduju pčelarske tvrtke. Zagrijavanje meda bez instrumenata može nepovratno uništiti njegovu (mjerljivu) vrijednost i (nemjerljivu) aromu. I prilikom konzumiranja ne bi se njegova temperatura trebala podići iznad 42 °C.U nas se još rijetko može naći tzv. kremasti med. To je oblik pripravka za korišćenje kada se već kristalizirani med, bez zagrijavanja, mehanički ,samelje u kremu. Takav ostaje vrlo dugo ako je pravilno uskladišten. Zbog nezagrijavanja ovaj med zadržava najviše svojih prirodnih aroma, a praktičan je za namaz.Kontrola kakvoće u Hrvatskoj je već godinama usklađena s normama EU.
Gdje kupiti med
Jednom sam pričitao preporuku – odaberite svog pčelara ! I gotovo sam još sklon tvrditi isto. Provjerite usput njegovu urednost i posude u kojima drži med. To moraju biti posude od visokootpornog (inox) čelika. A ako već kupujete u nekom supermarketu, gdje se trgovci natječu srušiti cijenu hrvatskom medu, ne štedite svaku kunu. U nekim je groserskim kućama cijena medu smiješno mala. Tu vam kupnju ne možemo preporučiti, osim ako ste jako gladni.Ne kupujte med uz prometnice ili na tržnicama, posebice uz Jadran. U pravilu će vam skupo podmetnuti neki od kontinentalnih medova pod primorski, istarski ili dalmatinski. Hrvatski su med izvrstan, a pčelari zavidno educirani i natjeću se u kakvoći medova se svojih pčelinjaka. To je dovelo i strane trgovce u otkup našeg tržišnog viška. Šteta je što se još premalo izvozi med s hrvatskim oznakama. Prepoznajte i vi zašto su došli. I to još prije nego što nam markete zauzmu bjelosvjetski ostaci. Posjetite česte pčelarske zimske izložbe.
Zašto ga uživati ?
. Med je jedna o posljednjih oblika hrane koja je u potpunosti prirodna. Čovjek je troši već bar 5000 godina. Konvencionalna medicina s razlogom ne preporučuje. Prije će vam dati umjetni pripravak nego priznati medu tzv. apiterapijski efekt. Alternativna medicina ga božanski slovi kao protumikrobno, protugljivično, citostatsko, protuoksidativno, i danas sve zahtjevnije – protualergijsko djelovanje. Zašto to ne vjerovati ? Na kraju, ne uplašite se kalorija i ne nagovaramo vas da odmah potrošite europsku normu.
Davorin Krakar, dipl.ing.
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje iz pčelarstva
19.01.2024
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira zanimljivo predavanje na dan 9.veljače 2024 (petak) u 17:00h.
Tema predavanja: Priprema zajednica za zimu, uz naglasak na varou.
Predavanje će biti u zgradi Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi (bivše Veleučilište). Molimo sve pčelare, zainteresirane studente i građane da prisustvuju ovom zanimljivom predavanju.
Pročitaj više...
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h
Pročitaj više...
Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.
Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.
Pročitaj više...
Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.
Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: