Vrcanje bagrema

Vrcanje bagrema

SLIJEDI VRCANJE

Početak bagremove paše i nije obećavao prvih dana njegovog medenja kada je došlo kratkotrajno dvodnevno zahlađenje, ali poslije 16. svibnja pa sve do 25. svibnja dao je iznadprosječnu pašu. Dobro razvijene zajednice unosile su od 8 do preko 12 kg nektara za najboljih dana, a ukupni rezultat paše je zasigurno prosječno oko 40-50 kg. Rekordi praćeni motrenjem su gotovo 60 kg. Napokon. Pratimo rezultate i drugih motrenja u RH pa dijelimo s njima zadovoljstvo odlične sezone glavne kontinentalne paše.

Vrcanje je započelo, a do kraja vikenda će tu radnju dovršiti svi. Nekolicina selećih pčelinjaka već je preseljena na bagrem u brdskim predjelima, a koji bi mogao još dati po nastavak meda.

Zajednice su pune meda pa čak i plodišta i prijeko im je potrebno osloboditi prostor iznad rešetke da pčela maticama napravi mjesta. Reče jedan naš pčelar prije nekoliko godina: nosile su i u rupu od čavla. Smjena je i generacija pčela. Sada pretežito izlaze mlade radilice zanijete pred pašu bagrema i osloboditi će plodišni prostor novoj generaciji, a time i smanjiti pojavu rojevnog nagona.

Izbor i unos peluda je minimalan, a sada im je potrebit za stvaranje matične mliječi. Čak i rezerva peluda u plodištu je pokrivena medom.

Zadnjih nekoliko dana med intenzivno dozrijeva i pčela ga na medišnim okvirima poklapa djevičanskim vijencima. Do slijedeće paše još je dovoljno vremena pa se poslije vrcanja posvetite njezi mladih zajednica, mogućih izrojenih zajednica te proizvodnji nukleusa, zamjeni matica i napokon odmorite se od napornog vrcanja.

DK, 25.svibnja,2011.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.