VUKOVARU S LJUBAVI

VUKOVARU S LJUBAVI

Ovih dana kada se prisjećamo najtežih izvješća s vukovarskog ratišta, dana pijeteta za sve žrtve stradale u srbočetničkoj agresiji, poginule, nestale, zarobljene, raseljene, streljane, pobijene, identificirane i neidentificirane, vraćene na svoja ognjišta i koje to još nisu, na znane i one za koje samo Dunav čuva tajnu groba, u vrijeme tihog zaborava ili zasićenja informacijama o ratu, u vrijeme kada se dobitnici i gubitnici rese ponosom Domovinskog rata, kada se do vukovarskog križa braniteljima Hrvatske čuju rasprave o istinama i pravdi, kada se Hrvatska otvara svijetu, kada želi zadržati svoj plemenski ponos, ali se i prepustiti globalizaciji i 21. stoljeće započeti graditi s više rada, reda, sreće i životnog veselja, ispraviti izopačenu sliku o poštenju i zaslugama, ... pa tako i naći dostojna mjesta hrvatskom pčelarstvu, bez interesne namjere ili političkog profiterstva, požeški su pčelari med svojih pčelinjaka poklonili vukovarskoj bolnici.

Na inicijativu Upravnog odbora udruge priređena je količina od oko 210 kg meda i ambalažirana u servirnom 20-gramskom pakovanju, koju je besplatno priredila tvrtka “Herba aurea” iz Požege i uz najavu posjeta, kako to već Slavonci čine, 'punih ruku' predan je med upravo na dan pada Grada Vukovara, 18. studenog 2000.g.

Ravnateljica Opće bolnice Vukovar, gospođa dr Vesna Bosanac, u kraćem druženju s požeškim pčelarima se zahvalila na ovoj korisnoj donaciji i pozvala nas je pritom da se pridružimo komemorativnim svečanostima. Uz spomenik ranjenicima istjeranih iz bolnice na svoj križni put u skoru smrt , na Groblju hrvatskih branitelja i uz spomenik žrtvama Ovčare, položeni su vijenci pčelarske udruge “Zlatna dolina” i zapaljene svijeće.

Prolazeći vukovarskim ulicama i naseljima, u pratnji gostoljubive glavne sestre gospođe Kolesar, prisjećali smo se svakog ratnog izvješća iz tih dana dok je Vukovar krvario pripremajući mladu državu Republiku Hrvatsku za potpuni otpor.

Hvala vam Vukovarci na svemu, i onom prije 9 godina i onom nekidan. Ponovo ćemo vam doći s ljubavi.

Davorin Krakar, Požega 18.studenog.2000.

Slika 1: Požeški pčelari s ravnateljicom vukovarske bolnice gospođom dr Vesnom Bosanac

Slika 2: Istovar požeškog meda u vukovarskoj bolnici

Slika 3: Pčelari uz memorijalni spomenik na Groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru

( Slike su u arhivi PU Požega)

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.