Zima - proljeće 2013.

Zima - proljeće 2013.

Za nama su tjedni zimskog obiteljskog praznovanja i svetkovanja, kolinja, lovova, skijanja, i ne baš predugog pčelarskog odmora. Do sada nam se zima pokazala u svom slabijem izdanju s tek jednim dobrim snijegom krajem studenog i nakon toga s nekoliko dana ispod 15°C. Zapad zemlje je dobio rekordne snježne oborine, a Slavonija ga može vidjeti tek po vrhovima Papuka ili Krndije. Za iznose računa za grijanje domova do sada i korisno, a nekoliko dana smo već imali temperature iznad 10-tak stupnjeva, što je pčelama dalo priliku za pročisni izlet.

Nakon sredine siječnja već su i starije matice započele stvarati nove generacije. Do sada su pčelci potrošili oko 2 kg medne zalihe pa se na podnicama jasno vide odbačeni voskovi poklopci. Sada će se količina legla još vrlo sporo povećavati sve do prvih unosa peluda s lijeske ili johe. Kako slijedi još jedan ciklus dana s temperaturama oko 0°C provjerite nakratko gdje vam je klupko i kolika je zaliha hrane. Večina pčelara je još prije mjesec dana dodala šećernomedne pogače pa provjerite stanje jer će se zima vratiti baš onda kada je potrošnja meda za grijanje legla najpotrebnija.

Ovih ćemo dana napraviti i pripreme za godišnju skupštinu i izabrati predavače za neku prigodnu temu. Do tada odabrati je neko od pčelarskih zbivanja i posjetiti, ponajprije Bjelovarski sajam 2.-3. veljače.

DK,22.siječnja 2013.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.