NE PROPUSTITE OKSALNU KISELINU

NE PROPUSTITE OKSALNU KISELINU

Jeste li se obračunali s varoom? Photo DK

NE PROPUSTITE TRETMAN OKSALNOM KISELINOM

Studeni je već pri kraju. U zajednicama sada nema legla i to je najpoželjije vrijeme zaključnog obračuna s varoom. Ako to već niste do sada obavili iskoristite još ove toplije dane bez obzira kako ste i do kada čistili pčele od ovog parazita. Svaka varoa koja prezimi za koji mjesec će biti već pod pčelinjim leglom i nedostupna za uništavanje. Otopina oksalne kiseline nam je najefikasnije sredstvo i ne propuštajte je koristiti. Temperatura nakapavanja neka je iznad 5 stupnjeva C, a i sama otopina neka je mlaka da je pčela lakše podnese. Blago podimite klupko da maticu potjerate niže. Sublimaciju oksalne kiseline ne preporučam, no to je duža priča.

Prilika je to i za pregledati veličine klupka i zapisati si stanje, bez listanja okvira procijenite medne okvire. Sumnjate li da su vijenci ponegdje preslabi stavite šećernu pogaču na satonošu ( bez skidanja plastike odozdo) i prekrijte nastavak s plastičnom folijom. Jasno sve ove radnje izvršiti je brzo.

Prije snježnih dana u položene prazne konzerve postavite pod košnice nekoliko otrovnih mamaka za miševe i voluharice. I to je sve da mirno čekate proljeće.

Davorin Krakar, 22.studenog 2019.