10 GODINA GRUPACIJE PČELARSTVA HGK

10 GODINA GRUPACIJE PČELARSTVA HGK

U vijećnici HGK u Zagrebu danas je održana svečana sjednica Grupacije za pčelarstvo, posvećena obilježavanju 10-godišnjice osnivanja. Sjednici je nazočio velik broj uzvanika iz gospodarskog,obrazovnog i političkog života, kao i njeni osnivači i prvi predsjednici.

Tijekom sjednice izmijenjao se cijeli niz govornika koji su u svečanijem tonu govorili o hrvatskom pčelarsko-mednom putu od osnivanja Grupacije "između dvije kanonade granata" pa do danas kada se preuzima odgovornost plasmana hrvatskog meda u europskoj i svjetskoj konkurenciji.

Interesantni su bili podaci o tijeku izvoza meda posljednjih godina, osobito u 2005. god. kada je količina plasmana našeg meda na zapadna tržišta definitivno više nego prepolovljena.Službeni podaci govore i o boljim ostvarenim cijenama na tržištu EU, a što je posljedica ugradnje dodane vrijednosti kroz prodaju meda kao završenog proizvoda. No to je još nedovoljno da preuzme sav višak na hrvatskom tržištu.

Mnogi govornici, kao: Gregačević, Vidošević, Marković, Brstilo, Bračić, Klanjec,

Kezić,Laktić,istakli su posebitost pčelarstva RH kao jedne od najbolje organizirane djelatnosti, ali i poželjeli pčelarstvu razuma, znanja i sposobnosti umnogostručiti današnju razinu proizvodnje.

Posthumno je uručeno priznanje prof.Sulimanoviću, a priznanje za životno djelo i kao prvi predsjednik Grupacije primio ga je i dr Laktić.

Na sjednici je promoviran i zbornik hrvatskih pčelarskih tvrtki, kao izvrstan prilog promotivnom materijalu za ino tržišta.

DK