AMERIČKA GRATIS

AMERIČKA GRATIS

Nemalo nas je iznenadio prilog na požeškom portalu www.034portal s kojeg uz dozvolu urednika prenosimo fotku.

Dakle radi se o dovozu smeća uz šumski put koji prolazi pored strelišta u Novom selu, na 3 km od centra grada. Ništa neobično jer sam cijeli svoj šumarski staž vodio borbu protiv ove ružne navike. No kada se bolje pogleda u sadržaj crnih najlon vreća dođe ti kao pčelaru da ti pamet stane. Tempirana bomba, ništa drugo.

Samo Novo selo prigradsko je naselje i ima organiziran odvoz smeća pa tako i krupnog otpada. 'Roba' je dakle došla nešto malo dalje. Svi pretpostavljamo odakle.

Ne bi to bilo ništa strašno da se na odbačenim okvirima ne nalazi poznata slika zaraze američkom gnjiloćom. Ma predivno, iako smo ovu godinu pokušali od Godišnje skupštine boriti se za iskorjenjivanje gdje su pčelari dobro upoznati na izlaganju dvoje uvaženih veterinara o opasnostima američke kuge, evo nam serviran primjer naše razine svijesti. E Lijepa naša, kakav ti to narod imaš?!

Ne bi to bilo kobno da se u blizini ne nalazi nekoliko pčelinjaka. Sve to skupa izgleda kao namjerno podmetanje boleštine za više od 10 pčelinjaka.

Prokuneš razinu 'pripremljenog' pučanstva za Europsku uniju, krajnju neinformiranost što ovakva radnja može prouzročiti na drugim pčelinjacima u okolici. A jednostavan put je ukloniti zarazu spaljivanjem okvira i košnica. Još se jednom sjetim pok. mr Švera i njegovog zarađenog nadimka na Hvaru – Inkvizitor. Laka mu bila hrvatska zemlja.

Smeće je kao našao slučajno u berbi gljiva jedan savjesniji građanin. Informacija je putem portala otišla u javnost.

Očekujemo od administracije, policije i stručnjaka da učine svoje.

Davorin Krakar, 9.listopada 2013.