BAGREM 3

BAGREM 3

Photo by DK, 13.svibnja 2021.

Topli val 10. i 11. svibnja je uglavnom dovršio cvatnju repice koja je od suncožara ( preko 35⁰C i relativne vlage ispod 10%) prestala mediti i izgubila žuti cvijet. I glog je 10. svibnja odlično zamedio, ali sutradan i izgubio svoj cvijet.

Danas 13. svibnja zahladilo je za 10-tak stupnjeva, a pčela je pronašla žestilj i skromno nosila njegov polen. Po gradskim parkovima cvate još divlji kesten, a bolje ga je i ne spominjati jer mu pelud baš i nije poželjan u košnici. Zanimljivo je primijetiti da se svibu i ne cvate, a polovina je svibnja.

Ako niste s pčelama bili na dohvat repici preporučio bih prihraniti pčelce šećernim sirupom jer zasigurno gladuju. Dobro pazite da sirup dodajete pred samu večer da ne izazovete grabež. Pratite podatke dostupnih vaga iz blizine vašeg pčelinjaka. Dnevna salda su negativna i po prognozi će to potrajati još nekoliko dana.

Bagrem koji nije oštećen mrazom je započeo sa cvatnjom na rijetkim predjelima koje su pčelari već identificirali i biti će seliti tamo. Jasno da su informacije o lokacijama bez oštećenja od mraza zadržane u tajnosti. Do cvatnje preostalog sekundarnog cvijeta još će potrajati i do 8 dana, a već znamo da je taj cvat i lošiji medonoša.

No, lijepo je i pogledati kako onaj rijetki preživjeli danas 'šara' krošnje nad Požegom.

Krakar D.

Pogledajte i žestilj danas:

zestilj