BAGREM 4. DIO

BAGREM 4. DIO

Photo by DK, 29.svibnja 2021.

Svi smo već zamijetili da je bagrem promrzao, a pratili smo ga od kada je još cvatnja bila u stadiju pupa, krajem travnja ( Naslovi: Bagrem 1,2,3 ) , a evo ga sada krajem svibnja. Iskusni pčelari već znaju da se bagremova krošnja ponajprije zabijeli u početku cvatnje, a tek krajem cvatnje potjeraju zeleni listovi i na rodnim granama. Time cvijet dobiva svu snagu stabla da kao posljedicu visokog proljetnog turgora bujno procvate i zamedi. Ovaj rezervni iz adventivnih pupova u pravilu jadno medi i kratko traje.

Tek zadnjih 3-4 dana kada su dnevne temperature dosizale oko 24 ⁰C dnevni saldo na našim digitalnim vagama počeo je pokazivati na nekima i pozitivnu vrijednost do kojih skromnih 0,5 kg, na nekoliko vage čak i 1,8 kg. Bilo je tu i klokočike i gloga.

Ovaj s današnje snimke nije i neće mediti. Ne samo zbog dnevnog maksimuma od 19 ⁰C već i zbog učestalog istočnjaka i sjeverca ( od milja ga zovem putin! )

Što tu pčelar može i mora činiti. Prvo, spriječiti rojidbu, što je fenomen besposlene pčele. A ako je prepoznate prije izlaska roja razrojite zajednicu. Iskoristite ovu godinu bar za proizvodnju novih zajednica ili za zamjenu starih matica. Jasno da vam ova 'nazovi paša' cvjetova s dugim internodijima bagrema neće osigurati energiju za razvoj i gradnju novih zajednica. Pripremite i dodajte sirup ili pogače. Ne čekajte odgovor vlasti za interventnu pomoć. I ne zaboravite varou pa uklanjajte građevnjake. Bar su nastavci još sada lagani!

Dodano 1.lipnja 2021: Jadna bagremova paša nastavlja se do ovih dana kada su neke lokacije dale i preko jedan kg, a evo danas već i 1,80 kg. Nastavite pratiti na našim vagama na www.zlatna-dolina.hr/ Motrenje.