ČUVAJTE PČELE

ČUVAJTE PČELE

Ovotjedni snijeg samo je dodao niz kataklizmičkih događanja od virusa koji globalno guta zdravlje i živote ljudi, zatvara ljude u bolnice ili kućne izolacije, određuje propusnice za kretanje ljudi i dobara, zatvara škole i fakultete, omiljene kafiće pa onda još protrese metropolu s okolicom.

Ma koliko pčelariti nije lako, ali se na to navikneš i gotovo ne možeš bez njega pa ga priželjkuješ za proljetnog razvoja zajednica. Pčelar sada ne može 'ostati doma', a svoju će izolaciju najbolje odraditi radeći na pčelinjaku. Uskladiti je tehnološke radnje s fenofazama vegetacije koja pak prati klimatske igre i događaje neprimjerene dobu godine. Snijeg nam nije donio zla, dapače, ponešto natopio suhe livade i oranice. Jedan manji dio mladih pčela je stradao u pokušaju dobave vode za razvoj legla. Eno i Orljava sad izgleda kako to pristoji ovom dobu godine.

Želite se osloboditi stresa pogledajte 'Požeške pčelare' na Viberu

Pčelci su našim marom i radnjama zaštite od boleština i štetnika već uznapredovali u stvaranju generacija pčela koje će biti proizvodne letačice za medonosno razdoblje. Zlatna dolina zaista ne mora brinuti da li će voće, loza, poljoprivredne kulture i autohtona flora biti oprašena. Već je svaki dio nje pokriven pčelinjacima.

Ipak pčelarima je sada razdoblje nepovjerenja i sumnji prema korisnicima zaštitnih sredstava u agraru. Dobro znamo da se bez kemije ne može, ali kako i kada određuje svaki korisnik zemljišta. I pored zakonske obveze najave i obavješćivanja događa se da nesavjesni poljoprivrednici sredstvo koriste za vrijeme izleta pčela.

Upravni je odbor ove udruge i ove godine platio tiskati mamutplakat kojim moli i upozorava na važnost pčela. Eno ga već danima stoji na ulasku u Grad. Molimo da insekticide koristite sukladno naputku. Hvala vam i ostajte 'negativni' !¨

Photo by DK, 28.ožujka 2020.