EURBEE 2006

EURBEE 2006

Na drugom kongresu znanstvenika Europe, kojem je tijekom 5 dana , od 11.-15.rujan u Pragu nazočilo oko 370 sudionika iz svih zemalja Europe, s 95 usmenih prezentacija znanstvenih radova i oko 170 poster prezentacija. Znanstvene radove je potpisalo 539 autora. Hrvatska je dostojno sudjelovala s tri priloga.

Kako sam imao priliku ispred Hrvatskih šuma sudjelovati 2 dana u radu kongresa iskoristili smo priliku i jedan sat provesti izdvojeno s nekolicinom stručnjaka iz Švicarske,Njemačke, Austrije, Češke i Italije, a s kojima već i ranije surađujemo.

Uz pripremljene uzorke hrastovog meduna (2005. i 2006.), Godišnjak "Hrvatskih šuma" i čašicu naših vina, javno sam se zahvalio dr Werneru van der Ohu, direktoru Pčelarskog instituta iz Cellea (D) na dosadašnjim analizama. Upoznavši nazočne i s nastavkom postupka na registraciji zemljopisne osobitosti ovog meduna, zamolili smo ih i na ubrzanje postupka tretmana RH kao zemlje koju treba izuzeti iz EC Deklaracije 1398 (Aethina ! ), kako bi se omogućio izvoz paketnih pčela.

U "otetih" sat vremena na ovom malom druženju, pozvao sam ove znanstvenika (Buechler,Berg,Sabatini,Titera )da će nam biti uvijek i dragi gosti i suradnici.

Predsjednik Apimondie,svjetske organizacije pčelara, g. Jorgensen, koji nije mogao sudjelovati ovom sastanku, pozvao nas je kasnije (jasno, na češko pivo) te mu je priča o hrastovom medunu ponovljena u dugom druženju. Ovaj je razgovor i sugestije sadržajno za cijeli elaborat, a i nagovještaj promjena koje se imaju dogoditi u hrvatskoj pčelarskoj legislativi.

15. rujna je održana sjednica glavne Komisije za med (EC Honey commision), koju je sazvao predsjednik W.van der Ohe.

DK