FILM PČELINJI BLUES

FILM PČELINJI BLUES

I opet po odabiru Đele Hađiselimovića evo jednog dobrog priloga iz pčelarstva. Ovaj put je tema bila Varroa destructor, njen put od Apis ceranć do globalnog pčelinjeg neprijatelja. Naslov priloga je u originalu 'Honey Bee Blues' , u prijevodu 'Pčelinji blues' autora dr Dennisa Andersona, eksperta iz Australije.

U trajanju od 52 minute, uz super snimke i animacije,odličnu muzičku podlogu, i ne baš za običnog gledatelja jednostavnu priču, dr Anderson donosi surovu istinu nemoći pčelara i korisnika usluga oprašivanja na plantažama badema u Sj.Americi u uvjetima pojave umiranja pčela. U novoj sredini gdje se nađu australski paketi europske pčele one bivaju žrtvovane za oplodnju cvjetova te prepuštene varoi. Malo surov scenarij (opaska DK), kao da se pčelama nije našlo niz načina pomoći im u liječenju.

Surov je i tretman kod proizvodnje njihovih paketa. Da to vidim na našim pčelinjacima pozvao bih veterinarsku inspekciju, policiju i HTV. Dima ko u priči i nacistički način natresanja. E stari Gadafi, dobro si i prošao !

Za sve one pčelare koji nisu gledali prilog evo adrese gdje se cijeli film može pogledati na You Tube ( cca 43 MB):

http://www.youtube.com/watch?v=VF__ezaP3-0

DK, 21.listopada 2011.