JADAN TRAVANJ

JADAN TRAVANJ

Već i službena mjerenja travanjskog vremena potvrđuju da je u zadnjih 30 godina zauzeo mjesto najhladnijeg mjeseca s duljim razdobljima istočnjaka i sjeverca, jutarnjim mrazovima, višednevnim naoblakama i jadnim dnevnim temperaturama do 8 ili 12°C. Nedovoljno da generativni dijelovi voćaka odrade cvatnju. Divlja trešnja je medila svega 3 dana, a zatim uglavnom smrzla. Šljive po voćnjacima su najčešće stradale od mraza i više od 70%. Još preostaju višnje i pitome trešnje i jabuke. Repica je do sada i dobro prošla mada kasni bar 14 dana. Zaštita od sjajnika će slijediti tek kada dobro procvate. Vodite računa o prskanju da se ne ponove godine kada smo imali značajnih gubitaka pčela.

Stanje zajednica je različito. Bolje razvijena društva mogu to zahvaliti pčelarima, bilo zbog dobrih zaliha ili prihrane sirupom ili pogačama. Limit je ipak zalijeganja određivala snabdjevenost peludom i vodom. Kod onih jačih pokazao se rojevni nagon. Prvih toplijih dana pregledajte zajednice i dodajte još satnih osnova za gradnju, a očekivati je i prve rojeve.

Sve će tehnološke radnje kasniti. Očekivati je i kasniju cvatnju bagrema. Do sada još nije pokazao oštećenja od mraza. (dodano 22.4. - vidi u Novostima)

Za naslovnu snimku odabrati je maslačak koji nije iznevjerio peludom onih rijetkih toplijih dijelova dana.