JALOVO PROLJEĆE - HRANITE PČELE

JALOVO PROLJEĆE - HRANITE PČELE

Umjesto brzog proljetnog razvoja pčelinjeg legla, karakterističnog za našu sivu pčelu, najbolju pčelu medaricu na svijetu, u prvoj polovini travnja, a isto se vrijeme i dalje nastavlja, donosi vrlo loše vrijeme. Nakon cvatnje kajsije, pčelu je dočekalo loše vrijeme. Važna proljetna paša trešnje, šljive, gloga , maslačka i drugog bilja već je izgubljena.

Nešto nektara i peluda, što su pčele donijele do početka ovog razdoblja, potrošeno je na razvoj legla. Rijetko koji pčelar je uopće dospio prevjesiti svoje pčelce, tek poneki je dodao nove satne osnove. I što nam je ostalo za očekivati ? Zaustavljen brz razvoj, nejake pčele za glavnu bagremovu pašu, ali i provociran rojevni nagon zbog nedostatka prostora.

Kako se loše vrijeme nastavlja, dobro bi pčelcima već došla i ponovna prihrana šećernim sirupom. Svaki možebitni topliji dan iskoristite za dodavanje satnih osnova, rotacije i prevješavanje, jer je mnogo mlade pčele.

Što će još donijeti ovo jalovo vrijeme teško je znati.Za sada je sigurno očekivati gotovo preklapanje repičine i bagremove paše pa se za izdvajanje sortnog meda mora biti vrlo točan, uz svu pažnju na zrelost meda.

Zornu sliku količine oborina ovih dana dati će fotka Orljave 13.travnja. s primorskog mosta.

DK