JESEN JE

JESEN JE

Poigrale se jesenske boje svojim šarenilom. Vegetacija ide kraju pa ne znaš kome dati najbolju ocjenu. Lipi sa svojim žutim lišćem, hrastu ili bagremu koji odolijevaju još sa svojom zelenom bojom, svibu koji se zacrvenio od slabog mraza, možda crvenoj divljoj trešnji, orasima u svim nijansama, vinogradima koji su žuti, poljima pod zimskom brazdom ili sivim livadama. No, uskoro će i sav list opasti. Psunj i Papuk čekaju prvi snijeg.

Pčela je uzimljena i tek malo proleti poslijepodne na orijentacijski let, pronađe čak i cvatući maslačak ili se samo napoji vodom na vlažnoj travi. Dnevna potrošnja zaliha je na 0,02 – 0,04 kg. Sada je ne treba uznemiravati. Možda samo oni pčelari koji još nisu primijenili oksalnu kiselinu još stignu pokapati po prijepodnevnom klupku. Birajte dan iza kojeg ne dolazi niska noćna temperatura. Eno krajem tjedna će biti iznad 5⁰C. I to je to od vanjskih radova. Preseliti je u radionice ako već niste gotovi sa čišćenjem i pretapanjem rabljenih starih okvira.

Ovaj tjedan je i Skupština udruge i uz mjere opreza treba je održati. I tako se uz sve propisane epidemiološke mjere dnevno u Požeštini napuni do autobus novooboljelih. Pčelari su uvijek bili savjesni pa su se već cijepili, a oni stariji će ovih dana po svoju 3. dozu.

D.Krakar, 24.listopada 2021.