LJETNA PAŠA DOVRŠAVA

LJETNA PAŠA DOVRŠAVA

Kokotac ljekoviti , Photo by DK

Redaju se toplinski valovi pa evo očekujemo i četvrti. Još samo suncokret ponegdje drži vage u plusu, a mnoštvo drugih biljaka održava drugdje tek pozitivnu nulu dnevnog unosa. Med kestena, lipe i kupine uglavnom je izvrcan, zreo, sa 18% vode i izvrsne rajske mirisne kakvoće koju mu nadopunjuje cijeli niz pratećih biljaka oporavljenih pljuskovima kiše, ali i leda. Jedna od njih je cvijet kokotca ljekovitog. Slika mu je uz ovaj prilog, a zašto je ljekovit malo poguglajte. Pelud mu je u rangu visokokvalitetnog sastava vitalno važnih aminokiselina, za kakvoću meda, ali i život pčelinje zajednice. Uz njega je tu i cvatnja matičnjaka.

Dani se skraćuju i zajednice smanjuje broj pčela u društvu. Izbacile su gospodu trutove kao nepotrebne i marljivo štite leta od uljeza. Prijepodne uglavnom donose pelud, već nakon svitanja nalaze i rosu, započela je cvatnja zlatošipke s koje su tereti obilni kao s maslačka, donijeti će svijetlosive peludi kukuruza, vratiti se napudrane iz cvjetova krastavca ili bundeve, potražiti još koju gospinu travu, pavitinu, divlju mrkvu, bijelu djetelinu, veliku vrbicu i pričekati spremno mentu.

Varoa nije podlegla klimatskim promjenama. U uzlaznom je broju. Testiranjem se možete uvjeriti da ih se dnevno ospe 3-5, ali i 100. Vrijeme je dodati u plodišta neko od sredstava s produženim djelovanjem. Još je vrijeme za zamijeniti stare matice, a izrojenim i mladim društvima dodati sirupa, oprezno pred večer. Sada se neoprez naplaćuje ljutim grabežom.

Osigurajte si zalihu šećera ne čekajući pomoć zajednice. Možete samo sanjati da živite u županijama gdje je to organizirano ili o obećanjima danim i od EU. Brzo će prihrana za prezimljavanje.

D. Krakar, 25.srpnja 2021