LJETO PRŽI

LJETO PRŽI

vodopija_02

Nažalost obistinile su se lanjske prognoze da će se ljeto 2012 .godine ponovti. Ponovo su temperature dosegle iznose i preko 40°C. Jedina pozitivna razlika je što je raspored oborina bio izdašniji, a nismo imali niti kasih mrazeva. Tako će unos voća bit znatno solidniji pa bilo ono i manjih veličina.

Vrijeme bagrema je za malo izbjeglo kišno razdoblje,ali smo početkom lipnja dobili ponegdje i preko 50 mm kiše. Ne baš obilato, ali preko 12 kg dala je i amorfa. Kesten se baš i nije iskasazo, niti kod nas, a niti na Banovini. Kupina i lipa dali su ipak nešto više o 10 kg.

Ovih smo dana komentirali unos kupine, osobito nakon vrcanja kestena. Med je izrazite gustoće i posebno ukusnog karamelastog okusa. Više nas se opredjelilo da je zapravo kupine bilo malo, jer i nema onog njenog voćnog okusa, ali smo naslutili da se moglo raditi o medunu, i to medunu s kitnjaka koji zamedi možda jednom u 20 god.

Vrcanje ovog meduna je posebna priča. Iz 25 kg teškog nastavka moglo se izvrcati možda svega 9 kg tamnijeg meda. Nije taman kao sladunov već znatno slabije.

I još jedna pojava koju nismo mogli vidjeti pola stoljeća: medni okviri za kestena znaju biti puni peluda, sve do blokade plodišta. Ove pak godine toga nema, ali se pojavila velika količina spremljenog peluda od trepetljike. Svijetlozeleno-sivkaste je boje.

Baš nas zanima što će reći labosi?!.

Ove je godine bio jak napad gubara. Moguće je da je iz sekundarnih izbojaka poteklao kitnjakov medun. Nekoliko dana prinosi su bili i do 4 kg.

Godina posebna, pčala dovoljno jaka i za čudo sa slabim rojevnim nagonom. Uzgajivačima matica nimalo sklona glede oplodnje matica.

Ovih dana selilo se na suncokret i on je pri kraju. Koliko vidimo po odvagama ponuda suncokreta je bila i do 4 kg/dan. Od ostalog cvijeta još je dovoljno prinosa pa težina vaga ne opada.

Suncokret pomalo završava cvatnju, bijela djetelina,cikorija, gospina trava, cigansko perje. Sladun je ponovo slab ove godine.

Već prema svojim tehnološkim radnjama početi je dodavati lijek protiv varoe. Nemojte dugo čekati već nakon vrcanja postavite Bayvarol u plodišta i ne zaboravite provjeru učinkovitodti.

DK,6.8.2013.