PROVJERITE ZALIHE HRANE

PROVJERITE ZALIHE HRANE

Iako su pčelinje zajednice izvrsno preživjele ovu zimu, očekivan raniji razvoj zajednica zaustavljaju ovih dana ožujski hladni dani. Zajednice su uz izobilje peludne paše lijeske, proljetnica, ive, kajsije i mrtve koprive započele bujan razvoj, posljednji hladniji dani to ograničavaju.

Potrošnja meda u zalihama je povećana jer pčela na 5-6 rama legla već održava potrebitu temperaturu za razvoj legla.

Rijetke su zajednice koje su se razvile na svih 10 ramova, što će se dogoditi ovih dana kada izađe leglo. Zato budite pripravni za dodavanje 2. nastavka ili za rotaciju.

U našim uvjetima to je optimalno učiniti za toplijeg dana u fazi cvatnje divlje trešnje. Tih slijedećih dana će procvasti i uljena repica.Kako je za ovu godinu ima dovoljno posijano, svoj mogući raspored na repičinu pašu dogovorite s našim koordinatorima.

Prije toplijih danA provjerite stanje zalihe hrane kako vas ne bi iznenadila umrla zajednica na vlasitom mladom leglu.Onoj koja je na kraju s mednim vijencima - dodajte ODMAH pogaču na samu satonošu.

Kada dodajete (gore!) drugi nastavak pregledajte pritom ispravnost dodanih okvira i po mogućnosti iznad legla (u sredinu) možete dodati 1-2 rama sa satnom osnovom.

dk