PROVJERITE ZALIHE HRANE U KOŠNICAMA

PROVJERITE ZALIHE HRANE U KOŠNICAMA

Kalendarsko vrijeme je poodmaklo i pčelci su započeli s njegom novih generacija pčela. Do ovog zahlađenja pronašli su i ponešto peludi jaglaca,visibabe i lijeske.Bolje razvijena društva započela su s njegom i do 4 rama novog legla pa je njega ovog legla sada upitna.

Zato, bez obzira na vanjske temperature obvezatno zavirite u košnice i ako to već niste do sada, svakako dodajte šećernomedne pogače ili kristaliziran med repice.Slabim društvima pogaču staviti na samu satonošu.

Savjesni pčelari dodali su do sada i po treći put pogaču pa se nemojte čuditi ako i vi to niste učinili da vam društva umiru od gladi baš ovih dana.

Kako niske noćne (-3,-4 stupnja), a dnevne 2-5 stupnjeva traju već desetak dana, s prognozom, da ćemo do proljeća još počekati,ne zaboravite da grijanje legla ( uvijek 36 stupnja) zahtjeva visoku potrošnju energije (meda).

Izgubite li ovu novu generaciju pčela nećete imati pčele koje će moći njegovati maticu i novo leglo.

Kada nastupi toplije vrijeme možete započeti poticajnom (provokativnom) prihranom tekućim sirupom. Za sada je sirup riskanta prihrana jer se noću ohladi na vanjskim okvirima.

DK