SVETA KATA

SVETA KATA
PREDSTAVLJANJE "THE BEE INCUBATORA"

bu269je_640

Tek krajem sudenog vrijeme je opravdalo ime mjesecu. I dobro je da je do sada trajalo razdoblje kada je pčela još mogla pročistiti se i spremno dočekati zimski režim. Za kojih mjesec dana će već pomalo započeti nova zalega, a time i povećana potrošnja zimnice. Tada će jednog toplijeg dana biti potrebito ustanoviti gdje se smjestilo klupko, koliko je teška zajednica pa po potrebi na satonošu dodati pogaču. Provjerite posebice kod zadnjih formiranih zajednica i intervenirajte.

Pokazalo mi se dobro da tim zajednicama dodam pogaču i pokrijem najlonskom folijom, zatim hranilicu okrenem naopako, dodam pokrovnu dasku i stiropor. ( kod Njemaca česta radnja).

Slavonija je u kolinju što se vidi po punim dvorištima auta, dima, pare i čengela. Prisjetim se nespretnosti naših pregovarača za EU kako su nam donosili tumačenje da to u EU nećemo moći raditi. Koliko su samo glupih prijevoda napravili. Još je i dobro da smo u predpristupnom razdoblju iskoristili samo 1/3 mogućeg novca. Jasno, lakše je bilo pljačkati RH nego naučiti sebe i naciju koristiti poticajna sredstva EU.

Vidimo da se opet nešto sprema u HPS-u. Jednom plaćen softver za vage ne radi pa treba sada odriješiti dobro kesu i financirati nešto novo, još i na leasing, kao i Audi u Sisku. Nitko se nije odlučio napisati projekt i pobrati pljesak za realizaciju istog. Ovih dana pričamo s Gradonačelinikom i Županom pa će nam reći, nema problema jer novca nema.

Naše vage i prateći softver ulaze u 6. godinu službe. Vrlo dobro znamo koliko košta njihova opsluga, a korekcije i promjene paše, nadzor na stanju baterije, prepaid u VIP-u i Tele2 uglavnom plaćaju sami korisnici, ako nismo kroz koji projektić osigurali novce. Jedan dio softvera je čak besplatan, totalno free. Nas to sve skupa dođe 3 tis. kuna godišnje, a svakodnevno administiranje odrađujem sve godine bez naknade. Webmaster koji je projektirao subdomenu naplati hostanje kojih 600 kn godišnje, ali i uskoći besplatno kada god zatreba. Sreća je što imamo i 2 dobra informatičara u udruzi pa svoje znanje poklanjaju udruzi. Ponudio sam prije kojih 4 godina i predsjedniku da se za ovakove stvari slobodno konsultira s našim dečkima. Nikada ih nije kontaktirao, a doktori su info znanosti.

Drugu stvar se sada nudi po pitanju povjerenika na teritorijalnom principu, svaka čast, mi smo to imali do ovog modela, ali je bila jedna udruga. Sada je 5. Alea jacta es. Razdor je napravila baš nesloga i želja imati SVOG povjerenika. To više nitko ne spoji.

Klonim se ovakove naše pčelarske politike i želim uživati u svojoj zasluženoj mirovini i raduje me što projekt na VUP ide. Za drugi čekamo amen iako je prošao administrativnu provjeru.

Uskoro će još jedan novi projekt, a tiče se osnivanja krovne udruge poljoprivrednih prozvođača u županiji. Prvi sastanci su u tijeku, a 3.prosinca je formiranje inicijativnog odbora. Gospodin župan je stavio nam na raspolaganje županijsku agenciju i tiska da se sve postojeće udruge učlane u izradbu projekta. Mi smo izrazili prioritet u zaštiti pčela od proljetnih trovanja pesticidima. Ne vjerujemo da će izbacivanje neonikotinoida od 1.prosinca i saživiti.

DK, 26.studenog 2013