Kao što smo i najavili, dana 11.ožujka je u prostoru HGK Županijske komore u Požegi održano edukativno predavanje za pčelare naše županije o nizu zakonskih uvjeta u proizvodnji meda i uvjetima stavljanja meda na tržište.
Predavanje je vodila gđa mr.sc. Nevenka Gašparac iz HGK Centra za kvalitetu u programu pomoći subjektima u poslovanju s hranom. Predavanju je nazočilo više od 30-tak pčelara. Kroz 3 sata izlaganja pčelarima je na zanimljiv način predočen niz zakonskih uvjeta koji su sastavnicom prilagodbe hrvatskih propisa usklađenih sa sustavom EU, što znači praktično od zakona o hrani i pravilnika o higijeni hrane, mikrobioloških kriterija sigurnosti hrane, naših strukovnih pravilnika o medu sve do smjernica za dobru pčelarsku praksu.
Sve je to već nama poznato, ali je za one pčelare koji prodaju med 'na kućnom pragu' svog OPG-a na izvrstan način prikazan slijed i namjera HACCAP sustava za kontrolom kritičnih točaka u procesu pčelarenja pa do označavanja i prodaje istog.
Svim sudionicima edukacije dodjeljena je potvrda za sudjelovanje u edukaciji kao i pisani materijal u obliku sažetaka zakona i pravilnika koji se moraju ispunjavati u procesu proizvodnje.
I ovim putem zahvaljujemo gđi. Gašparac i HGK na interesantnom predavanju.
DK
Fotke: Gđa mr.sc.Nevenka Gašparac potpisuje potvrde za sudjelovanje:
mr_sc._gaparac_640
i dodjela potvrda pčelarima kao naslovna fotografija članka