UZORCI MEDUNA U EUROPSKIM LABOSIMA

UZORCI MEDUNA U EUROPSKIM LABOSIMA

28. i 29. srpnja, ponovo smo imali čast u posjeti dr Pechhackera na području Požeštine. Kako je medenje sladuna u tijeku, i pored lošeg vremena, izvršeno je uzorkovanje dijelova grana , plodova, medne rose i meduna hrasta sladuna. Uzorci odlaze na pčelarske institute u Austriju, Njemačku, Švicarsku i u naše laboratorije na dalju analizu. Time se nastavlja već započeto istraživanje o fenomenu pojave ovog meduna, a što je središnje događanje u radu naše udruge u ovoj godini.

I ovim posjetom dobili smo snažni podsticaj da kutjevački medun sladuna postane «predikatni» hrvatski med. Uz ovog pčelarskog svjetskog znanstvenika uzorkovanju su bili nazočna i naša jaka ekipa, prof. Kezić, dr. Dražić, dr Bubalo, i sin gosp. Pechhackera, ing.Markus Pechhacker. Ing Benčić i mladi naš pčelar Danko Egner, zadivili su svojim pčelinjacima, znanjem i umješnošću ovu ekipu stručnjaka.

Boravak u Požegi dr Kezić i dr Dražić su iskoristili i za inspekciju pčelinjaka našeg pčelara I.Viljevca koji je u pripremnim radnjama za uzgoj matica.

DK