VELJAČA 2021.

VELJAČA 2021.

Prolaze tjedni veljače u smjenama, red toplijih dana pa red hladnoća, noću i do -10°C, a onda danju do 16°C. Danas nakon prijepodnevne magle opet 14-15°C. Vegetacija pa i pčelinje zajednice u punom razvoju. I što će pčelar po tako lijepoj nedjelji nego obići pčelinjak. Jasno s fotoaparatom. Nije danas bilo pročisnog izleta već je bila prava peludna paša i tek poneka pčela na preostaloj rosi zbog vode. Radi se dakle, radi. Novo leglo je ozbiljno zaneseno i neće im biti teško naknaditi ono malo gubitaka mlade pčele skitnice koje su za hladnih noći ostale izvan toplog klupka. Već je stasala i pčela 'za van'.

Potrošnja mednih zaliha sada se povećala, negdje 12 – 18 dkg dnevno, a na podnicama se prepoznaju ulice u prugama voštanih poklopaca. Sada ih je već i do 8 pa kada to vidim pomalo izustim i psovku da nitko ne čuje, kao, da ne bi već u ožujku 'vukla' matičnjake i trutove(?!).

Cvatnju lijeske pobrali su mrazovi, ali peludi je sada već na izbor s visibabe, imele, početak je cvatnje vrbe ive i drijenka, a školski posjet je na trepetljiki.Jaglac traži toplije tlo i čeka.

Nekoliko vaga čeka pretplatu, neke zamjenu držatelja, a neke postavljanje pod košnicu. Trebate li pomoć znate kome se obratiti.

D.Krakar 21.2.2021.