VODOPIJA

VODOPIJA

Dok se prestižna zlatošipka još oporavlja od zadnjih pljuskova i nevera ova nam biljka dokazuje svojstven trik da se pred kišu cvijet zatvori. I evo je na prvom suncu odmah prosipa svoju prekrasnu plavu boju. Podsjeti vas na stihove pjesme „Dan plavetan kao lan“. Cvate ona već dugo, još od lipnja, a kada nema velikog izbora pčela je uredno servisira skupljajući i pelud i nektar. Grumen peludi na košaricama je žutosivkaste boje i u pravilu je izdašan. Lako se poznaje na letu kada druge pčele vjerne zlatošipki dovlače krupne tovare tamnožute peludi. Obje spadaju u višu kategoriju po sastavu aminokiselina.

Vodopija ili cikorija ili konjogriz je ljekovita biljka mada je veću slavu stekla za pripremu bijele kave omiljenu u sirotinje do polovice prošlog stoljeća.

Pčele na pčelinjacima su u izvrsnoj kondiciji, pripremaju se već obujmiti pčelinje leglo rezervom peludi i meda, a u tom im ovih dana izdašno pomažu i pčelari dodajući obilne porcije sirupa. Varoa je dovedena do minimuma ljetnim tretmanima, a stare matice zamijenjene novim. Tko već nije izvršio rotaciju plodišnog nastavka neka to učini sada dok se kipuće ljeto možebitno ne vrati.

Tekst i foto by D.Krakar 19.kolovoza 2020.